Fakta om armfotingar

armfotingar

Vad vet du om armfotingar? Det finns nog ganska få som kan stoltsera med breda kunskaper om dessa, och såvida inte du är en av dem, så kanske du vill ta chansen att få veta lite mer om dem genom att läsa denna artikel.

Funnits i väldigt många år

Armfotingen är definitivt inget nytt djur. Det är ett djur som har funnits i flera tusen år, ja faktiskt till och med längre än så. De första armfotingarna levde redan under den geologiska period som kallades kambrium, vilket var en period som inträffade för mellan 541 miljoner år sedan och 485 miljoner år sedan. Detta innebär faktiskt att det är en av de äldsta, nu levande djurarterna, även om det naturligtvis är andra arter som förekommer idag, än de som levde för många miljoner år sedan. Idag finns det mellan 300 och 350 arter av armfotingen. Historiskt har det funnits många fler. Man känner till mer än 30 000 arter som tidigare har förekommit. Det är med andra ord ett djur med en mycket imponerande historia.

Vad är en armfoting?

I vanliga fall när man pratar om ett specifikt djur så utgår man från att publiken vet ganska mycket om djuret och hur det ser ut, men så är inte riktigt fallet med armfotingen. Det beror på flera olika saker. Dels beror det på att det som sagt är en typ av djur som varit betydligt mer utbredd förr än vad den är idag, dels beror det på att det är en djurtyp som de flesta av oss sällan kommer i kontakt med. Därför kan det vara på sin plats med en beskrivning av hur en armfoting ser ut och hur den lever. Faktum är att många inte ens vet huruvida djuret lever på land eller i vatten, något som vi ska reda ut nu.

Utseendemässigt är kanske musslan det djur som armfotingen i första hand påminner om, även om det finns tydliga skillnader. De båda djurtyperna lever i vatten och de har båda skal. Längre än så sträcker sig dock inte likheterna.

armfotingar - bild

Armfotingen har två skal som är olika stora. Den är utrustad med ett fasthållande verktyg som kallas för pedikel. Den sticker ut genom hål i ett av skalen och det används för att hjälpa djuret att hålla sig fast vid ytor som till exempel en klippvägg i vattnet. Det kan även användas för andra syften, som till exempel att gräva i sanden om djuret önskar gömma sig. Armfotingen har ett organ som kallas för lofofor. Detta används till att filtrera både vatten och föda. Man filtrerar helt enkelt ämnen som kan ge näring ur vattnet. Ett mycket effektivt redskap.

Vanliga som fossil

Man har hittat gott om fossil från äldre tiders armfotingar på många olika platser i världen. En hel del av dem har återfunnits runt Gotland, och även i Skåne har det gått att finna en hel del fynd. Det är tydligt att den här typen av djur varit mycket vanligt förekommande i havet under stor del av vår historia.

Om du tyckte om att lära dig mer om armfotingar så kanske du även uppskattar inläggen om världens längsta djur – långsnöret eller det charmiga murmeldjuret.