Att hitta rätt behandling efter träningsskada

Alla, eller åtminstone de flesta, är väl medvetna om att det är hälsosamt att träna. Det finns mängder av träningsformer att välja på, vilket gör att alla kan hitta något som passar. Det kan dock vara bra att känna till att det inte är helt ovanligt att drabbas av skador i samband med träning. För att undvika skador finns det en del åtgärder att vidta. Det allra viktigaste är att alltid värma upp ordentligt före ett träningspass. Risken för att du ska dra på dig en idrottsrelaterad skada ökar drastiskt om du går ut och kör ett pass utan att ha värmt upp muskler och leder dessförinnan. Naturligtvis kan dock olyckan vara framme även om du värmer upp, och ibland uppstår träningsskador som behöver behandlas. Det kan då vara bra att känna till lite grundläggande information om rehab och skadebehandling.

Olika typer av träningsskador

Det finns olika typer av idrottsskador och de kan kräva helt olika typer av behandling och rehab. Många gånger handlar det om överbelastningsskador. Närmare 65 % av de akuta idrottsskador som uppstår varje år handlar om överbelastning. Vävnaden i kroppen har då utsatts för allt för mycket stress. En viss stress och belastning är positiv och krävs för att du ska göra framsteg i din träning, men när det blir allt för mycket kan det alltså leda till skador. Andra typer av skador som kan uppstå är exempelvis stukningar och skador på ledband eller korsband. Muskelbristningar är också vanligt förekommande. Naturligtvis finns det också en rad andra skadetyper, och det bästa att göra när du har råkat ut för en träningsrelaterad skada är att uppsöka en kunnig kiropraktor i Stockholm så snabbt som möjligt, så att du kan få en diagnos så fort som möjligt och för att säkerställa att rätt behandling kan påbörjas. På så sätt kan återhämtningen gå snabbare och du slipper få kroniska skador.

Få hjälp av en kiropraktor i Stockholm

Olika behandlingar

Behandlingen kan naturligtvis se olika ut beroende på vad det är för typ av skada. Vid en muskelbristning brukar det till exempel rekommenderas att man vilar de första dagarna, för att sedan försöka bistå till snabbare läkning under nästföljande dagar. Det kan till exempel ske genom att du sitter en stund i bastun eller att du får massage. Det man vill är att öka blodcirkulationen eftersom det främjar läkning. När det har gått cirka en vecka kan det vara dags att börja stretcha försiktigt. Det är i det skedet viktigt att ta det lugnt, och om du upplever någon smärta över huvud taget är det viktigt att du slutar så att inte muskeln överansträngs igen. Under de kommande veckorna är det dags för rehabträning, som ofta kan ta mellan 1 och 2 månader. Det brukar då börja lugnt med lugna promenader, för att så småningom övergå till snabbare promenader, för att gå vidare till lugn jogging och slutligen snabbare löppass om muskeln håller. Ofta rekommenderas mjuka träningsformer vid rehabträning eftersom just löpning belastar benet en hel del. Simning är ett exempel på träning som ofta används vid rehab, liksom vattengymnastik. Andra skador kräver förstås annan behandling och rehab. Massage brukar ofta vara bra vid behandling, och vad gäller rehabträning rekommenderas ofta att använda träningsformer som gör att du håller kroppen varm och i form, utan att belasta det skadade området allt för mycket och för snabbt.

Gör ett besök hos Allsa.se för att hitta rätt kiropraktor i Stockholm!