Att tänka på när man hoppar studsmatta

Att hoppa studsmatta är roligt för både barn och vuxna. Det medför dessutom gott om andra fördelar också. Det hjälper till att förbättra balans, koordination och styrka. Det förbättrar dessutom konditionen och uthålligheten – med andra ord en perfekt träningsform för träningsåret 2019! Studsmattan kan därför vara rolig och nyttig för hela familjen.

Som av en slump har jag bl.a. två hemsidor kring detta, nämligen: Billigstudsmatta.se som tipsar om bra och säkra studsmattor samt Kantskydd.com som tar upp vikten av säkerhet i form av säkerhetsnät och kantskydd. Det finns dock några saker som är viktiga att tänka på när du ska hoppa.

Säkerheten i fokus

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när det gäller säkerheten. Att hoppa studsmatta ska nämligen vara roligt, och då gäller det att ta bort de risker som finns.

För det första ska du se till att du köper en bra studsmatta av god kvalitet. Läs gärna tester och recensioner och låt dig inte frestas av de billigaste studsmattorna i lågprisbutikerna. Visst kan det kännas frestande att spara tusenlappar, men just när det gäller studsmattor måste kvalitet få gå före. Se till att göra ett bra och genomtänkt val.

Se också till att komma ihåg säkerhetsnätet. Det brukar inte medfölja vid köp, så detta är något som kommer att kosta extra. Även här är det viktigt att påpeka att priset inte får avgöra. Ett säkerhetsnät är ett måste, så att ingen faller av studsmattan och faller ned. Det kan ge svåra skador. Många vill göra volter och tricks på studsmattan och detta är direkt farligt utan nät, så köp och montera nätet redan innan första personen ska premiärhoppa.

Nästa punkt på säkerhetslistan är mängden personer som hoppar samtidigt. Håll er till två personer åt gången. Om flera hoppar samtidigt ökar risken för att någon tappar balansen och att skador uppstår.

Tänk också på att de minsta barnen inte har full balans och full kontroll på kroppen ännu. Barn under sex år bör därför hållas under uppsikt när de hoppar. När de hoppar bör ingen annan hoppa eftersom de lättare tappar balansen.

Placera studsmattan på rätt plats

Även om du följer alla säkerhetstips som finns så händer det förstås att olyckan är framme och att någon gör illa sig. Det kan handla om fötter som stukas eller handleder som bryts. Det är naturligtvis olyckligt men det går tyvärr inte att ta bort alla risker helt.

För att se till att det blir så enkelt och roligt som möjligt att hoppa, och minska risken för skador i möjligaste mån, finns det några saker att tänka på gällande placeringen av studsmattan.

  • Placera studsmattan där marken är plan. Se till att den inte står i en backe eller sluttning och att det inte är någon grop vid något av benen.
  • Se till att inga stenar eller rötter finns intill studsmattan. Även om det finns ett nät så kan ett barn falla ned från stegen när han eller hon ska kliva upp eller ned. Det är därför viktigt att det är fritt från föremål som kan skada.
  • Se till att det är fritt utrymme närmast studsmattan. Träd, buskar och byggnader bör inte finnas närmare än två-tre meter från studsmattan för att minska risken för skador.
  • Slutligen bör säkerhetsnätet alltid hållas stängs när någon hoppar. Det finns en öppning av naturliga skäl, och om den är öppen kan någon falla ned från studsmattan.