Dags att ta körkort?

Dags att ta körkort?

Förr eller senare blir det aktuellt för de allra flesta att ta körkort. Vissa påbörjar vägen dit redan strax efter att de fyllt 16 år, medan andra väntar till i vuxen ålder. Oavsett vilken ålder du är i när du beslutar dig för att ta körkort finns det ett antal steg du behöver genomföra, och här ska vi ta en titt på vad du behöver tänka på. Det finns visserligen olika vägar att ta, men vissa moment är obligatoriska.

Ansök om körkortstillstånd

Det första du behöver göra när du har bestämt dig för att ta körkort, är att ansöka om körkortstillstånd. Det gör du hos Transportstyrelsen, och du kan skicka in din ansökan via webben och signera med bank-id. Du behöver dock även komplettera med en synundersökning. Många trafikskolor erbjuder möjlighet att göra en sådan hos dem, men det går även utmärkt att boka tid hos en optiker och utföra den där. Resultatet skickas in till Transportstyrelsen som utfärdar tillståndet så fort ansökan är komplett och godkänd. Därefter får du börja ta körlektioner på trafikskolan. Du har även möjlighet att börja övningsköra privat.

Handledarkurs krävs

Om du vill övningsköra privat krävs det att både du och den du planerar att övningsköra med, det vill säga din framtida handledare, går en handledarkurs. Denna avklaras vid ett tillfälle, och alla trafikskolor brukar erbjuda den här typen av utbildningar. Det brukar inte krävas att ni närvarar vid samma tillfälle, så om det passar er bättre går det att gå vid två olika tillfällen. Vissa trafikskolor arrangerar även digitala kurser av den här typen. Under några timmars tid får ni lära er mer om trafiksäkerhet, mål med övningskörning, planering av lektioner och mycket annat. När utbildningen är genomförd rapporteras det in till Transportstyrelsen. Handledaren behöver också ansöka om att bli handledare innan lektionerna kan ta sin början.

Handledarkurs krävs

Teorikurs och körlektioner

Nästa steg blir att sätta i gång med teoretisk utbildning samt att boka in de första körlektionerna. Detta måste inte ske i någon särskild ordning men det brukar vara klokt att kombinera teori med körning i största möjligaste mån. Det kan vara bra att ha läst några teorilektioner innan körningen sätter i gång, så att du känner till de grundläggande reglerna innan du ger dig ut i trafiken. Detta gäller även om du kommer att övningsköra privat.

Dags för riskettan och risktvåan

Så småningom när du har genomfört teorikursen och läst teori på egen hand, samt tränat flitigt på körningen börjat det bli dags för de moment som så småningom leder till att du får körkortet i din hand. Du behöver genomföra och klara ett teoriprov, vilket behöver vara klart innan du får göra förarprovet. Du ska även genomföra riskutbildning 1, eller riskettan som den kallas. Det är en utbildning som bland annat handlar om droger och trötthet samt andra riskbeteenden. Därefter är det dags för riskutbildning 2, som också kallas för risktvåan. Det här är den välkända halkbanan, som funnits som ett obligatoriskt moment i många år. Här får du möjlighet att navigera bilen på halt underlag, vilket ger en trygghet när du sedan kommer ut i sådana situationer efter att du har tagit körkort.

Dags för riskettan och risktvåan

Dags för förarprov

När du väl har gjort teoriprovet och klarat det, har du ett halvår på dig att klara förarprovet. Det är därför klokt att inte boka in teoriprovet allt för tidigt. Körprovet blir testet då du ska visa dina praktiska kunskaper ute i trafiken. När du har klarat detta är du färdig med hela processen. Du bokar in detta prov hos Trafikverket och när du klarat det med godkänt resultat kommer ditt körkort att tillverkas och utfärdas.