Din checklista inför golvslipningen

Att slipa ett gammalt trägolv kan förändra ett helt rum. Förutom att rummet och golvet blir vackrare och mjukare att gå på, så kommer också golvet att hålla längre. Här kommer din checklista för en lyckad golvslipning.

En lyckad golvslipning

Slipa golvet

Det finns flera anledningar att slipa ett trägolv, du ändrar karaktär i rummet och gör att rummet känns nytt och fräsch. Du får ett mjukt och härligt golv att gå på. Det är också ett bra sätt att vårda ditt hem. Genom att slipa och vårda gamla trägolv kommer de att hålla längre. Förutom att det är roligt att ha ett fint golv, så sparar du också in många tusenlappar på att inte behöva byta golv. Om du ska sälja din bostad eller sommarstuga kommer också ett nyslipat golv att ge ett trevligare intryck, och därmed höja värdet på bostaden.

Slipa själv eller anlita golvslipare?

Det finns personer som hyr en slipmaskin och slipar golvet själva, men du bör endast göra det om du verkligen är skicklig som amatörhantverkare. Olika golv ska slipas på olika sätt och eftersom slipen är en maskin som går fram över golvet, kan du lätt skada ytan. Det blir repor eller en grop där golvslipen slipade för länge. Det räcker inte heller med att hyra en golvslip, du behöver också kantslip för kanter och hörn, samt en säker andningsmask. Då är det mycket enklare också säkrare att anlita en golvslipare och få ditt golv snyggt och fint på en gång. Utan att behöva byta förstörda brädor eller att du behöver leva med ett “hemmaslipat” golv.

Om du vill anlita en golvslipare för golvslipning i Stockholm till konkurrenskraftiga priser, så är ett tips att besöka Golvsliparnastockholm.nu. Där kan även läsa mer om golvslipning.

checklista inför golvslipning

Checklistan inför slipningen

Alla golv är unika och behöver slipas på olika sätt, utifrån både träslag och struktur. Det behövs också tre olika sandpapper för att golvet ska bli mjukt och lent. Men det behöver inte du bry dig om, då golvsliparen har alla verktyg och kunskap som behövs. Däremot är det viktigt att vara införstådd med att det blir mycket dammigt av att slipa ett golv. Finkornigt damm som sätter sig överallt. Du bör därför tömma rummet på alla möbler och saker, inklusive tavlor, lampor och gardiner.

Ta också bort alla sladdar som kan ligga längst med golvet. Det tar mindre tid att tömma hela rummet, än att försöka få bort damm från tavelramar eller takkronan. För att spara pengar bör du också ta bort allt innan din golvslipare kommer. Då behöver du inte betala för att golvsliparen ska hjälpa dig att tömma rummet. Du bör även se till att fönstren går att öppna. Tejpa gärna glipor, som vid dörrar till garderober och till andra rum.

Efter slipningen har du fått ett fanatiskt mjukt och fint golv att gå på. Det är nästan svårt att inte vilja gå barfota på golvet. För att det ska hålla är det viktigt att du ytbehandlar golvet på en gång. Du kan ytbehandla golvet på olika sätt. Om du vill behålla träfärgen kan du olja eller ljusa upp det med lut eller behandla det med färgad bets. Du kan också måla ditt golv. Du bör rådfråga din golvslipare innan du börjar ytbehandla golvet, så att du tar hand om golvet på bästa sätt utifrån träslag och mönster.