Fakta och historia om Big Ben

Fakta och historia om Big Ben

De allra flesta som hört talas om London har även hört talas om Big Ben. Det berömda klocktornet har under många årtionden varit en av stadens främsta och mest populära sevärdheter. Till en början var det bara själva klockan som fick detta smeknamn, men numera används ofta namnet för att beskriva hela klocktornet. Om du vill besöka denna sevärdhet är det till området runt Westminister Bridge du bör bege dig.

Fakta om klockan

Att så många har hört talas om, och känner till Big Ben är inte konstigt. Den här klockan har skött sin uppgift, det vill säga att visa vad klockan är, ända sedan 1859. Det gamla Palace of Westminister brann ned 1834 och när det var dags att försöka återuppbygga byggnaden valde man att även inkludera ett klocktorn. Själva tornet hette från början Clock Tower, vilket betyder klocktornet rätt och slätt. 2012 bytte man namn på tornet till Elizabeth Tower, vilket man naturligtvis gjorde för att hedra den mycket omtyckta regenten Elizabeth II. Trots att det bara är själva klockan som heter Big Ben, så finns det många som omnämner hela tornet som Big Ben.

Imponerande

Slagklockan är verkligen imponerande, det går att säga att den är i en helt egen klass. Den har en diameter på nästan 3 meter, mer exakt 2,9 meter. Den väger dessutom hela 13, 8 ton. Urtavlorna är fyra till antalet och de har en diameter på 7 meter. Det gör att det går att se dem tydligt trots att de sitter 55 meter upp i luften på det lika imponerande tornet. Den som vill se Big Ben kan inte räkna med att få gå upp i tornet. Denna fascinerande klocka får man iaktta från utsidan.

Big Ben, Houses of Parliament och Westminster Bridge - London

Klarat många prövningar

Ett av de faktum som verkligen imponerar när det gäller Big Ben är att den har klarat många svåra prövningar och krävande förhållanden. Man tog alltså klockan i bruk 1859 och det har verkligen visat sig genom årens lopp att den är av allra högsta kvalitet och att mekaniken bakom är högst välfungerande. Det går att räkna på ena handens fingrar de tillfällen då klockan faktiskt stannat. Big Ben har gjort sig känd för att ständigt visa rätt tid.

Inte ens bomberna som föll under Andra världskriget lyckades stoppa klockan. Ett rejält snöoväder som inträffade vintern 1962 lyckades däremot rubba klockan en aning. Lustigt nog saktade klockan in på nyårsaftons natt och det så efterlängtade tolvslaget inföll inte förrän tio minuter efter midnatt. 5 augusti 1976 stannade klockan ordentligt. Den sattes inte i gång förrän nästan ett år senare, 9 maj 1977. Två gånger till har den imponerande gamla klockan stannat. 30 april 1997 och 27 maj 2005 är datum som skrivit in sig i historieböckerna, på grund av att det är så ytterst sällan Big Ben inte visar rätt tid.

Värd att besöka

Även om det inte är tillåtet att se klocktornet och Big Ben från utsidan så är sevärdheten väl värd ett besök. Byggnaden ligger alldeles intill floden Themsen, så att avsluta en promenad längs floden med ett stopp intill det höga tornet är ingen dum idé.

Passa på att även lära dig mer om Vulkaner i Europa samt vilka som är Sveriges högsta byggnader.