Fakta om Jupiter

Jupiter är en av planeterna i vårt solsystem. Det är den överlägset största planeten och om man tittar på ordningsföljden så kommer den på femte plats från solen räknat. Den ligger i det yttre solsystemet och är en av de så kallade gasjättarna.

Bra att veta

Det finns en hel del intressant fakta att känna till om Jupiter. Det här är som sagt den femte planeten från solen, vilket gör att den ligger betydligt längre från solen än vad vår egen planet Tellus gör. Det innebär också att det tar betydligt längre tid för Jupiter att cirkulera runt solen. Ett år på Jupiter motsvarar 12 år på jorden. Avståndsmässigt skiljer det cirka 778 miljoner kilometer mellan solen och Jupiter, vilket gör att dagarna blir väldigt korta på denna planet. En dag varar i cirka 10 timmar. Att dagarna är så korta innebär också att detta är den planet som roterar snabbast runt sin egen axel av alla planeter i solsystemet.

Vidare kan berättas att detta alltså är den största av alla planeter. Om man jämför med jorden så är diametern elva gånger så stor och massan är otroliga 318 gånger så stor. Tittar man på volym så har Jupiter en volym som är 1 300 gånger så stor som jordens. Ganska imponerande med andra ord. Naturligtvis är dock planeten mycket mindre än solen.

Om man jämför med jorden så är diametern elva gånger så stor och massan är otroliga 318 gånger så stor.
Storleksjämförelse mellan Jorden och Jupiter.

Planetens ringar

Flera av planeterna i det yttre solsystemet är kända för att ha ringar. Så även Jupiter. Ringarna är mörka, men jämfört med andra planeters ringar relativt små. Första gången man lyckades se att planeten faktiskt hade ringar var 1979 och det var Voyager 1 som upptäckte dessa. Naturligtvis har NASA därefter tittat grundligt på dem, precis som man har gjort med ringarna vid Saturnus och Uranus som man redan tidigare hade upptäckt ringar kring.

Månarna

Precis som så många andra planeter har Jupiter månar. Det rör sig inte om något litet antal, utan om hela 79. Det kan finnas fler, men detta är det bekräftade antalet. Av dessa 79 månar är det 8 som är reguljära. De tycks vara konstruerade av sten och is och det är troligt att de uppstått av materia som blev kvar när planeten kom till. De åtta månarna heter Metis, Adrastea, Amalthea, Thebe, Io, Europa, Ganymedes och Callisto. De senaste fyra är betydligt större till storleken än de fyra förstnämnda. De fyra sistnämnda är större än dvärgplaneter som Pluto, och faktum är att en av månarna; Ganymedes även är större än den riktiga planeten Merkurius.

De yttre månarna är mindre

De övriga månarna, det vill säga alla de yttre, är mindre till storleken. Deras storlek varierar väldigt mycket. Vissa har en diameter på 1 kilometer medan andra har en diameter på 186 kilometer. Det är inte bevisat att det verkligen ligger till på det sättet, men det finns flera forskare som tror att dessa månar var asteroider som så småningom blev indragna av tyngdkraften som omger planeten.

En intressant händelse

1994 hände något som fick många att reagera. Då krockade en komet med Jupiter, och det gick att se explosionerna som uppstod ända från jorden.

Intresserad av rymden? Läs om Venus, Tellus och lär dig mer om vad en supermåne är här.