Fakta om planeten Merkurius

Planeten Merkurius

I vårt solsystem finns det åtta planeter, den minsta är Merkurius och är den planet som ligger närmast solen. Liksom de andra planeterna kretsar den runt solen, men Merkurius är den planet som kretsar snabbast kring solen. Om man skulle stå på Merkurius så skulle man uppfatta solen som tre gånger närmre än om man befinner sig på Jorden eftersom Merkurius är två och en halv gånger närmre solen. Planeten har en omloppstid runt solen på ungefär 88 dagar.

Det är ungefär 70 miljoner kilometer från jorden till Merkurius och från solen till Merkurius är det cirka 60 miljoner kilometer. Merkurius har mycket hög temperatur och den kan stiga upp till 430 grader. Det innebär att det blir så varmt att man till och med kan smälta tenn. Men på natten blir det kallt, riktigt kallt, temperaturen kan gå ner till hela minus 180 grader. Det innebär att Merkurius har den största variationen av temperaturskillnader i jämförelse med de andra planeterna. Merkurius har en ytgravitation som är cirka 38 procent av jordens gravitation. Det skulle innebära att om man väger till exempel 50 kilo på Jorden så skulle man väga cirka 19 kilo om man var på Merkurius.

Besöka Merkurius

Det är inte lätt att besöka Merkurius, hittills har planeten bara fått två besök från oss på jorden. NASA:s rymdsond var de första som besökte Merkurius. År 1974 och 1975 flög de förbi planeten tre gånger. De lyckades ta en del bilder på planeten, dock bara på knappt hälften av planetens yta. Det var också då man upptäckte hur temperaturen varierade på planeten då den har en mycket tunn atmosfär, samt ett svagt magnetfält.

Den andra turen som gjordes till Merkurius var NASA:s “Messenger”. Men det dröjde länge innan man besökte Merkurius efter första resan. När NASA skickade iväg “Messenger” så var året 2004. Resan tog hela sju år innan man nådde fram till planeten, efter att man planerade att göra en kraschlandning på planeten. Tanken med den resan var att man skulle studera geologiska struktur, kemiska sammansättning och magnetfält, vilket ledde till det mesta vi vet om Merkurius idag.

titta i stjärnkikare - det finns fruset vatten på Merkurius nordpol

En annan upptäckt man gjorde i samband med resan är att det finns fruset vatten på Merkurius nordpol, man tror även att det finns på planetens sydpol, men det finns inga bevis för det än. Man upptäckte också tydliga spår av lavaströmmar och vulkaner, som bevittnar om geologisk aktivitet. Senast 2018 har man skickat iväg rymdsonden “BepiColombo”, i hopp om att upptäcka mer om Merkurius magnetatmosfär. Rymdsonden beräknas vara framme år 2025 eftersom resan tar sju år.

Namnet Merkurius

Merkurius är döpt efter den snabbfotade guden “Mercurius” i den romerska mytologin, vilket är väldigt passande med tanke på att Merkurius är den snabbaste planeten i solsystemet. Liksom guden Hermes i den grekiska mytologin är Mercurius gudarnas budbärare, som man då kallade “Messenger of Gods”. Det är inte bara passande till NASA:s “Messenger”, utan även till rymdsonden “BepiColombo”, eftersom det är precis vad det är, en budbärare.

Läs även världens minsta land till ytan samt norska ord.