I det yttre solsystemet finns fyra mycket stora planeter, och Uranus är en av dem. Det är den sjunde planeten från solen räknat och den upptäcktes 1781. Det är en intressant planet på många sätt, då den skiljer sig en hel del även från sina närmaste planetgrannar.
Bra att veta
Det finns mängder av intressant information om Uranus, som verkligen är unik på många sätt. Avståndet till solen är långt, riktigt långt. För att specificera det närmare skiljer cirka 2,9 miljarder kilometer Uranus från solen. Det har naturligtvis stor påverkan på såväl åren, dygnen och klimatet på planeten. Ett år här motsvarar 84 år på jorden. Ett dygn består av 17 timmar.
När det gäller klimatet påverkas det naturligtvis också av det långa avståndet till solen. Yttemperaturen ligger i genomsnitt på -210 grader Celsius. När vintern kommer till Uranus gör den det för att stanna länge, närmare bestämt under en period som motsvarar 21 år på jorden. Den här planeten har en ovanlig riktning när den roterar, vilket leder till att fördelningen av solljus varierar väldigt mycket.
Uranus är en av de planeter som brukar benämnas som gasjättar. Dessutom är den en så kallad isjätte. Gasjättarna är fyra till antalet. Förutom Uranus är det även Jupiter, Saturnus och Neptunus. Isjättarna är däremot bara två, förutom Uranus är det enbart Neptunus som går under den benämningen. I och med att detta är en gasjätte finns det ingen fast yta på planeten, men en liten del av kärnan är trots allt fast.
Något liv finns inte på Uranus, och forskare bedömer inte heller att det skulle vara möjligt, med tanke på temperatur och klimat.
Värt att känna till är att detta var den allra första planeten som upptäcktes med hjälp av teleskop. Den hade setts redan före 1781 då den upptäcktes på riktigt, men vid de tidigare iakttagelserna hade man trott att Uranus var en stjärna.
Månarna kring Uranus
Det är förstås intressant att ta en titt på månarna kring Uranus. Det bekräftade antalet är 27, och gemensamt för dem är att de har fått namn efter kända verk skrivna av antingen William Shakespeare eller Alexander Pope. Den största månen har fått namnet Titania. Den har en radie på knappt 789 km. Det kanske låter stort, men faktum är att det bara är hälften av vår egen månes radie. Det räcker dock för att placera Titania som åtta bland månarna i vårt solsystem storleksmässigt. förutom Titania är Miranda, Umbriel, Ariel och Oberon störst av Uranus månar.
Uranus ringar
Precis som de andra planeterna i yttre solsystemet har Uranus ringar. Det här ringsystemet upptäcktes relativt sent; 1977. Uranus ringar är inte lika tydliga som de som finns runt Saturnus, som ju också är känd för sitt framträdande ringsystem. Däremot är de tydligare än ringarna som finns runt Jupiter och Neptunus. De är 10 till antalet och de är naturligtvis namngivna. Den bredaste ringen har fått namnet Epsilon och den är imponerande stor. Där den är som bredast är den 96 kilometer.
Läs även om minstingen i vårt solsystem: Merkurius.