Företagslån för det nystartade företaget

Har du precis startat ett eget företag är du troligtvis i behov av ett lån för att komma igång. Precis som många andra företag är ett företagslån en viktig faktor för att kunna starta och bedriva verksamheten ordentligt från dag ett. Dock finns det en del saker du måste tänka på innan du ansöker om lån hos långivare för att inte riskera ditt företags framtidsutsikter.

Företagslån för det nystartade företaget

Rådfråga andra

Oavsett vilket företag du ska starta kan det vara en väldigt bra idé att rådfråga andra om dina företagsplaner. Till att börja med bör du göra en riktig plan, helst på papper eller i ett dokument i datorn, så att du har något konkret att visa upp. Det är lättare att förklara och visa upp dina företagsidéer för andra om det inte bara är en tanke i ditt eget huvud. Därefter bör du kontakta dina nära och kära för att prata igenom din plan och för att ta reda på hur vattentät den är. Med hjälp av andras perspektiv och infallsvinklar är det lättare att upptäcka brister i dina planer och på så vis kunna göra dem bättre och starkare. När du känner att du har tillräckligt med kött på benen är det dags att börja planera för ett företagslån.

Inför låneansökan – tänk på det här

Ett lån innebär alltid en risk, oavsett vilket lån det gäller. När man tar ett lån som företagare är det nästan att jämföra med att spela på lotto. Du vet inte om din företagsidé kommer att fungera och därför finns det en risk för att du kommer spendera lånet på saker som inte genererar någon inkomst i slutändan. Därför är det viktigt att du gör upp en bra budget för lånet och att säkerställa att du inte lånar för mycket. Det är lätt att överspendera om du tar på dig ett för stort lån. Om företaget går bra kan du istället ta ett nytt lån om företaget behöver expandera i framtiden.

När du ska ansöka om lån är det viktigt att du är försiktig med att inte sänka din kreditvärdighet. Ett vanligt misstag är att ansöka om många lån från olika långivare, vilket innebär att många kreditupplysningar tas och det i sin tur sänker kreditvärdigheten kraftigt. Sök upp långivare som inte tar en UC och/eller gör en samlingsansökan där enbart en UC tas, men där en låneansökan sker hos flera olika långivare på samma gång.