Bild: Njupeskär vattenfall
Sverige har mängder av spektakulära vattenfall, vissa lättillgängliga medan andra är lite svårare att nå. Höjden på vattenfallet kan vara lite svår att avgöra då man räknar på olika sätt men här följer en lista över några av de som anses vara de högsta.
Njupeskär
Beläget i Dalarna, omkring fyra mil från Särna, finner man vad som räknas som Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär. Vattenfallet utgör en del av Fulufjällets nationalpark där du förutom detta spektakulära vattenfall också finner världens äldsta träd. Trädet är inte utmärkt då det inte bör besökas av alltför många människor men vattenfallet är möjligt att besöka året om och nås genom en två kilometers promenad. Vissa väljer att komma på vintern för att isklättra medan andra väljer varmare årstider då dånet från vattenmassorna och den friska luften lockar till en lång stunds stilla vila. Njupeskär är 125 meter högt med 70 meter fritt fall och består av tre vattenfall.
Fettjeåfallet
Fallet är beläget cirka 12 mil söder om Östersund och har en fallhöjd om 60 meter – ej fritt fall. Vattnet landar i en göl som känns som hämtad ur sagoboken. Du parkerar bilen cirka två kilometer från fallet och även om promenaden kan bjuda på ojämnt underlag bitvis är det ett besök att göra med hela familjen. Det finns rast- eller viloplatser längs vägen och vid fallet finns det också en eldstad.
Älgafallet
Beläget i norra Bohuslän, på gränsen mot Norge, är Älgafallet med sina 46 meter Sveriges tredje högsta vattenfall. Fallet besöks med fördel vår eller höst då vattenmängden är som störst och fallet är mer livligt och dramatiskt. Här finns fina vandringsleder och parkeringen är belägen en knapp kilometers promenad från vattenfallet.
Hällingsåfallet
Fallet är beläget vid Gäddede i nordvästra Jämtland, nära den norska gränsen och omkring 3,5 timmar med bil från Östersund. Fallet är 43 meter högt – ej fritt fall. Vattnet letar sig ned i en ravin, ansedd som Europas längsta vattenfyllda kanjon. I kanjonen råder det konstant dimma och besöker du fallet en solig dag kommer du med största sannolikhet att få se en skimrande regnbåge. Fallet kan vara svårt att nå vintertid men även sommartid kan den två kilometer långa promenaden från parkeringen vara tuff. Promenaden är dock väl värd att göra då de trollska skogarna bjuder till lugn och fina fikaställen.
Muddusfallet
Muddusfallet har en fri fallhöjd om 42 meter och är beläget i Muddos nationalpark omkring 30 minuter med bil från Jokkmokk i Norrbottens län. Muddos nationalpark är en del av världsarvet Laponia varför det finns mycket mer än vattenfallet att njuta av och vill du stanna ett par dagar finns det en jaktstuga vid fallet där du kan tälta. Bästa tiden att besöka Muddusfallet är i juni då vattenflödet är som starkast.
Tännforsen
Tännforsen räknas inte in bland de högsta fallen men räknas istället som det största. Fallhöjden är 38 meter medan bredden är 60 meter och med vårfloderna passerar omkring 400 kubikmeter vatten fallet varje sekund! Tännforsen är en del av Indalsälven och är beläget omkring två mil väster om Åre. Parkeringen är belägen inte långt från fallet och på platsen finns också resturang och butik. Tittar du på gamla bilder av fallet kan du se en stor sten mitt i det, en sten som fått namnet Björnstenen efter en björn som en gång i tiden skulle korsa fallet men fastande mitt i. Stenen finns inte kvar idag då den år 1992 helt plötsligt lossnade.
Läs även inläggen om: Sveriges högsta byggnader och världens högsta träd.