I princip alla som har ett mejlkonto känner till snabel-a:et, på tangentbordet stiliserat som @. Symbolen kan liknas med “hos”. Om exempelvis företag X har ett mejlkonto för sina kunder så brukar det ofta stå förnamn.efternamn@foretagx.se. Snabel-a är därför en digital nyckel för en person att nå en annan persons mejlkorg.
Historia
Det fanns ingen användning av snabel-a innan internets intåg i världen. Ville man nå någon via brev skrev man bara företagets namn på kuvertet samt adress. Den första kända användningen var dock i Italien år 1536 men användes då som ett stiliserat alternativ för á vilket är en måttenhet för pris. Snabel-a blev även en symbol i morsealfabetet för “klart, slut”.
I andra länder
Snabel-a finns över hela världen och på samtliga tangentbord på datorer som säljs för allmänt bruk. I andra länder kallas dock snabel-a för andra saker. Polskan använder sitt ord för apa till symbolen medan ungerskan använder sitt ord för larv.
Att använda @ i marknadsföring är fullt tillåtet. Dock får man inte utan tillstånd marknadsföra en person eller företags mejladress.
Alternativ till snabel-a
Snabel-a är år 2020 fortfarande det allenarådande sättet att koppla ett mejl till en mottagare. Snabel-a behöver dock inte användas för att nå folk i sociala medier eller via andra medier. Med reservation för att undantag kan existera så är snabel-a endast nödvändigt vid mejlkontakt. Det används inte i skriftspråk för att förklara saker. Vissa kan dock tycka att det är kul att använda @ istället för a.
Snabel-a är en av de första symbolerna barn lär sig
Snabel-a ser enligt många ganska lekfull ut. Det är en mer festlig variant av den mycket förekommande vokalen a. Dess udda namn gör också att barn kan ha lättare att lägga den tangenten på minnet än vad anbelangar andra tangenter.
Snabel-a är något som verkligen är användbart!