De flesta svenskar i vuxen ålder får en bild i huvudet då man pratar om Stringhyllan. Denna klassiker skapad av Kajsa och Nisse Strinning som är så enkel att montera och ändå så funktionell och vacker.
År 1949 arrangerade Bonniers folkbibliotek tillsammans med Svenska Slöjdföreningen en tävling där de ville ha en bokhylla som skulle vara monterings- och utbyggbar. Nisse Strinning hade nyligen ritat en hylla till parets badrum, en hylla som Kajsa inte var så förtjust i men som de ändå valde att skicka in till tävlingen – och de vann! Hyllan, som fick namnet String, ställdes efter tävlingen ut på Helsingborgsutställningen H55-utställningen år 1955 och blev därefter en enorm succé som varade under hela 1960-talet. Det sägs vara en av de mest sålda svenska möblerna i Europa. Nisse startade String Design och kom att utveckla en hel serie möbler som inkluderade bland annat en golvstående hylla, sekretär, tidningshylla och ett vitrinskåp. Man tog också fram Stringplex, en stringhylla med gavlar av plexiglas, men då produktionen var alldeles för dyr lades den snart ned – dock är dessa hyllor några av dem som idag betingar högst försäljningspris.
Hyllan som passar in i alla rum
Stringhyllan minskade under en tid i popularitet men på 1990-talet steg intresset igen. Stringhyllan är en klassiker och mycket eftertraktad på auktioner och det beror bland annat på att den passar in i alla rum och att den kan byggas ut på alla tänkbara sätt. Man kan hitta begagnade modeller för bara ett par hundra kronor men man ska se upp för alla kopior! För att känna igen en äkta Stringhylla ska man titta noga och säkerställa att hyllorna hängs upp med mässingsgångjärn, då har man hittat rätt. Läs mer på stringhylla.nu.
Paret Strinning träffades då de båda gick arkitektutbildningen på KTH i Stockholm i början av 1940-talet. I deras samarbete var det Kajsa som ritade deras idéer men de var båda initiativrika och fick sina formspråk att smälta samman. Efter succén med Stringhyllan blev Schweiz deras nya bas och härifrån ritade de möbler för möbelfabriker i hela Europa, bland andra Grythyttan i Sverige och Casala i Tyskland.