Tidvatten, ebb och flod

tidvatten

Tidvatten är en märklig företeelse som uppstår regelbundet, och att det uppkommer beror på solen och månens dragningskraft på vår jord. I Sverige har vi inga stora tidvatten, längs med Västkusten blir det bara ett par decimeter högre, och längs med Östersjön endast ett par centimeter. Vattnet som kommer från tidvattnet kommer från Atlanten och fortsätter genom Engelska kanalen och in i Nordsjön. Det är först och främst månens gravitation som orsakar tidvatten, men månens gravitation har inte samma kraft över hela jorden. Tidvatten beror alltså på olikheter i den sammansatta kraften av den gravitationskraft som finns mellan månen och jorden som befinner sig över havsytan.

Många tror att tidvatten har med själva kraften att göra eller jordens rotation, men tidvatten beror på deras omväxlingar över jordens rymd. Det finns två olika sätt som gör att tidvattenkrafterna utövar inflytande på jorden. Den gravitationskraft som solen ger och påverkar jorden är betydligt större än de gravitationskraft som kommer från månen. Eftersom solen ligger avsevärt längre bort från jorden än vad månen gör, blir gravitationsfältets olikheter mindre på jordens olika platser. På så sätt blir solens inverkan på tidvattnet endast hälften av den gravitationskraft månen ger.

Solens påverkar tidvattnets höjder

De olika månfaserna som finns beror på solens, månens och jordens skiftande placeringar i förhållande till varandra, och påverkar också tidvattnets höjd. De krafter som skapas av månen, kan solens krafter förstärka eller dämpa. När det är ny- eller fullmåne är månen och solen placerade i en linje med både varandra och jorden. När solen och månens krafter samarbetar bildas springflod. Om solen och månen är belägna i en rät vinkel gentemot varandra och i förbindelse till jorden, motverkas deras krafter och blir till nipflod. Det är vid nipflod som tidvattnets höjder blir som lägst.

Ebb och flod

Vattenytan stiger ända tills högvatten har uppnåtts när det är flod, och vid ebb blir vattnet till den lägsta nivå eller lågvatten som det även kallas. Tidvattenhöjd är den nivåskillnaden som är mellan hög- och lågvatten, när det däremot gäller tidvattnets amplitud, då är det höjden och minskningens i ställning till medelvattentillståndet som gäller. När det gäller vattentillståndet på Västkusten varierar det med omkring 40 centimeter när det är ebb eller flod, medan i Östersjön är det bara några centimeter som skiljer mellan ebb och flod. När det är stora väderförhållanden som ibland råder, kan vattnets nivå stiga eller sjunka, och då mest på Västkusten.


Ebb & flod

Jordens rotation kring sin egen axel i förhållande till månen är den rörelse som inverkar mest på tidvattnet. Ett månvarv är nästan 25 timmar och under den tiden kretsar jorden runt sin axel. Inom samma tid kommer en bestämd plats på jorden att under två timmar befinna sig på en linje, där månens gravitation kommer ha den största effekten, och det är där som högvatten uppstår. Likadant är det med lågvatten, det uppstår också vid två tillfällen, men då ligger jordens bestämda plats vinkelrät till den linjen som ligger mellan månen och jorden. Den här typen av tidvatten innebär en skillnad på sex timmar mellan låg- och högvatten, och är den sorten av tidvatten som är vanligaste i Sverige, och även på de flesta positioner på jorden.

Om du gillade inlägget om tidvatten kanske du även vill läsa om planeternas ordning i solsystemet.