Tips för en bättre hållning

bra hållning

En dålig hållning ökar stressen på din ryggrad. Det belastar benen, musklerna och lederna du behöver för att hålla din ryggrad på plats. En dålig hållning är inte bara dåligt för din rygg, det kan även ge sämre effekt på dina inre organ i form av lungor och tarmar som får det svårare att arbeta. Därför är det bra att försöka uppmärksamma en sämre hållning och arbeta för att förbättra den. Detta kan du göra med flertalet olika åtgärder som vi ska titta närmare på. Läs vidare för att ta del av tipsen för hur du kan förbättra din hållning.

Träna upp din coremuskulatur

För många kilo kan lägga extra stress på ryggen, vilket påverkar din hållning negativt. En av de viktigaste musklerna för en bättre hållning är coremusklerna, alltså de inre magmusklerna. Dessa är sammankopplade med din ländrygg och ju starkare coremuskler du har desto bättre mår din ländrygg samt din hållning. Det finns en hel del övningar som du kan hitta på nätet där de går igenom hur du kan stärka din core på bästa sätt.

Sjunk inte vid ditt skrivbord

Det är bekvämt att luta sig, kanske till och med sjunka ner, luta sig tillbaka och svänga lite. Dock är det inget som hjälper dig med din hållning. Prova istället att luta dig hela vägen tillbaka i stolen. Placera en liten, hoprullad handduk eller svankkudde bakom mitten av ryggen för att skydda ryggradens naturliga kurva. Böj knäna i rät vinkel och håll dem på samma höjd, eller lite högre, än dina höfter. Placera fötterna platt på golvet. Andra ting som kan implementeras om du jobbar mycket från ett skrivbord är att försöka stå upp emellanåt och påminna dig om att hålla en rak hållning.

Smartphone “text neck”

Det är vanligt förekommande att det spenderas mycket tid framför smartphonen dagligen, vilket belastar nacken samt hållningen. Ta en minut för att sträcka ut nacken emellanåt så att du inte blir nedåtlutande med nacken framför smartphonen en längre tid. När du exempelvis lutar huvudet nedåt för att kontrollera meddelanden eller dylikt belastar det även din ryggrad. Försök att få en bättre överblick när du tittar på din smartphone så att inte nacken sjunker ner.

Sök hjälp om det finns problem

Sök hjälp om det finns problem

Det är lätt att saker och ting kan skjutas upp i dagens samhälle. Speciellt när det gäller ens egna skavanker. Ju snabbare du tar hjälp, desto snabbare kan du åtgärda problemen och jobba på dem till ett bättre “jag”. Så känner du att du har ont i ryggen, nacken eller dylikt, sök efter hjälp för att få i bukt med det tillsammans med andra komplement som exempelvis tipsen i denna artikel. Detta kan som exempel vara att besöka en läkare eller naprapat, massör eller liknande för att släppa på spänningar i rygg och nacke.

Välj en fast säng/madrass

Du spenderar många timmar till sängs och därför är det viktigt med en säng/madrass som känns bra för din rygg och nacke tillika hållningen. Mjuka sängar/madrasser är inget att föredra utan välj en fast som hjälper till att hålla ryggraden sin naturliga form.


Andra intressanta inlägg att läsa är: Var sitter hjärtat? och Hur tar man reda på sin blodgrupp?