Vad är en låneförmedlare?

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare fungerar som en mellanhand mellan olika långivare. De jämför bland de olika lån och låneföretag som finns på marknaden, för att man ska hitta det mest förmånliga lånet, som passar en själv. De lånar alltså inte ut pengar, som man kan tro, utan de jämför olika lån. Med hjälp av en låneförmedlare missar man inte om ett lånföretag erbjuder ett bra lån till en förmånlig ränta till exempel. De har kontakt med både bankerna och långivarna och ser till så att man inte går miste om ett bra låneerbjudande. När man tar hjälp av en låneförmedlare registreras bara en förfrågan i kreditupplysningsregistret. Men om man skulle söka lån själv så registreras det per förfrågan. Det i sin tur resulterar i att det kan bli svårare att ta lån i framtiden, eftersom man har så många förfrågningar registrerade i kreditupplysningsregistret.

Skillnaden mellan att ansöka om lån själv eller anlita en låneförmedlare

När man ansöker om ett lån själv söker man mellan olika långivare och banker för att man ska hitta det bästa lånet. Men det slipper man alltså med en låneförmedlare eftersom den sköter det åt en. Det man gör är att är att man fyller i en ansökan, där man fyller i önskat lånebelopp, hur mycket man önskar att amortera och amorteringstid, samt personuppgifter och vad man har för inkomst. Man får svar väldigt snabbt och får då svar från de långivare som vill erbjuda ett lån. Därefter kan man själv välja vilken långivare som man vill låna ifrån. När man sedan har hittat ett lån som passar så signerar man ett så kallat låneavtal och man har pengarna på kontot inom ett par dagar.

Kostar det att anlita en låneförmedlare?

Kostar det att anlita en låneförmedlare?

Priserna varierar, vissa låneförmedlare kan dessutom vara kostnadsfria. Men för att deras verksamhet ska gå runt så tar de oftast en liten kostnad, men det kan det vara värt i långa loppet eftersom man både spar tid, samt slipper att få fler registreringar i kreditupplysningsregistret. Att få fler registreringar i kreditupplysningsregistret är sällan bra eftersom bankerna ser detta. Med många låneförfrågningar så kan bankerna backa eftersom det ger ett oseriöst intryck. Även om man har en bra inkomst och inga andra lån eller skulder så kan bankerna besluta sig för att avslå en låneansökan om det finns många förfrågningar registrerade sedan innan.

Låna pengar direkt via en bank

Om man däremot går till banken direkt och ansöker om ett lån så kan man gå miste om andra låneerbjudanden, och kan med lite otur behöva betala mer än vad man annars skulle behövt gjort om man istället hade anlitat en låneförmedlare. För varje låneansökan man gör så registreras det i kreditupplysningsregistret. Det vill säga, att om man skulle få avslag på sin låneansökan och behöver ansöka om lån via en annan bank så kommer även den banken att registrera en förfrågan i kreditupplysningsregistret. Det slipper man alltså om man anlitar en låneförmedlare. Där kan man man få upp till 35 olika låneerbjudanden, beroende på vilken låneförmedlare man använder sig av, men endast en registrering i kreditupplysningsregistret.

Vilken låneförmedlare ska man välja?
Vilken låneförmedlare ska man välja?

Många låneförmedlare

Det kan vara svårt att veta vilken låneförmedlare man ska välja, eftersom det finns några stycken på marknaden, exempelvis Sambla eller Lendo. Men de flesta låneförmedlare erbjuder i princip samma erbjudanden, och därför bör man välja ut efter vad som känns bäst för en själv. Ett tips är att söka lite om företaget på nätet eller fråga runt bland bekanta om de utnyttjat deras tjänster och vad de fick för upplevelse. Ofta finns det många recensioner om respektive företag på nätet, som kan underlätta om man ska välja låneförmedlare. Men eftersom alla låneförmedlare erbjuder snarlika lösningar så har det ingen större betydelse om vilken man väljer.