Vad är oömma kläder?

Oömma kläder efterfrågas i alltifrån vardagssituationer till mer festliga sammankomster och event. Några exempel på sådana situationer kan var utevistelse på/med dagis för barnen, utflykter eller utefester ute i terrängen.

Vad är oömma kläder?

Kläder på utflykten

På utflykten är generellt oömma kläder detsamma som träningskläder eller vandringskläder, d.v.s. kläder som tål att man går emot en trädgren eller kommer emot exempelvis en vass kant på en sten. Man bör då även tänka på att ha på sig någon form av tåliga lågskor som gymnastikskor eller kängor, istället för att till exempel ta en längre skogspromenad iförd högklackat.

För barn

Till barn är oömma kläder helt enkelt tåliga kläder som barnen kan röra sig fritt i utan att vara rädda för att de går sönder eller får fläckar. Detta brukar även innebära kläder som medför att barnet inte blir genomvått vid regnväder eller att det inte börjar frysa på vintern när det är kallt ute.

På festinbjudan

På fester, resor eller event har det blivit allt vanligare att “oömma kläder” skrivs upp som klädkod. Detta är egentligen ingen specifik klädkod som sådan, och är man det minsta osäker vad som gäller för just den situation man har för avsikt att delta i så bör man kontakta arrangören.


Oömma kläder som man kan röra sig fritt i.

Kläder som man kan röra sig fritt i

Över lag kan man säga att just termen “oömma kläder” inte innebär finkläder som till exempel högklackat, kortkort kjol eller finaste kostymen. Detta är en term som används för att beskriva bekväma kläder som man kan röra sig fritt i utan att riskera att de går sönder. Ombeds man alltså att klä sig i oömma kläder så bör man inte ta på sig de kläder man är som mest rädd om eller som riskerar att lätt gå sönder.

I sammanhang där oömma kläder nämns brukar även en annan term nämnas, och den termen är “lager-på-lager” principen. Den sistnämnda brukar omnämnas i utomhus sammanhang på hösten, vintern och våren där man kan uppleva omväxlande väder samt kyla eller regn. Denna går ut på att man klär sig i tåliga kläder med till exempel underställ närmast kroppen, tröja och friluftsbyxor utanpå det första lagret samt jacka och mössa i det yttersta lagret. Genom att använda sig av “lager-på-lager” principen kan man ta av sig ett lager kläder om man blir för varm, eller ta på sig ett extra om man tycker att det är kallt.

Alltså, termerna “oömma kläder” och “lager-på-lager” principen går ofta hand i hand och närmast alltid i utomhussituationer.

Läs även inläggen Gör din egen handsprit och överlevnadsguiden Om du möter en björn.