Vad är preteritum?

Vad är preteritum?

Har du någonsin hört ordet preteritum och vet du i så fall vad det betyder? Långt ifrån alla har hört det, och många av de som faktiskt har hört det vet inte vad det betyder. Anledningen till detta kanske är att svensklektionerna från skolan kanske fallit i glömska. Det skulle också kunna vara så att man faktiskt inte gick igenom detta på lektionerna, eftersom det här är ett tempus som representerar det som skett i dåtid men som inte används så frekvent idag.

Anledningen till detta är att man ofta använder tempuset imperfekt idag, vilket har gjort att det inte längre finns ett så stort användningsområde för preteritum. Det kan dock fortfarande vara intressant vad det är och hur det har använts.

Används i olika språk

Preteritum är ett tempus som använts i svenska språket, men faktiskt även i andra språk, då inom den germanska språkfamiljen. Det är för att beteckna dåtid som det använts i samtliga språk. Tempusets namn kommer, som i så många andra fall, från latin. Det är latinets ord praeteritum som ligger till grund för detta. Det betyder förgånget, vilket förklarar varför man valt just detta ord.

Bestämd tid som varit

Det finns en god anledning att fortsätta preteritum i en hel del fall, eftersom det finns en del skillnader mellan detta tempus och imperfekt. Preteritum används när man berättar om något som har hänt vid ett tidigare tillfälle, vid en bestämd tidpunkt, exempelvis igår, i förrgår eller förra veckan. Det ska alltså röra sig om en avslutad händelse. Man kan till exempel säga; jag spelade golf med mina kompisar i torsdags eller jag åt glass på stranden igår.

Bra att ha kännedom om tempus i svenska språket

Bra att ha kännedom om tempus i svenska språket

Det är alltid bra att ha bra koll på de tempus som finns och används inom svenska språket. Det gäller preteritum och det gäller även andra tempus. Det är troligt att du har gått igenom dem under din tid i grundskolan och kanske även på gymnasiet, men det är också ganska troligt att en del av den informationen har fallit i glömska. Så blir det ofta, såvida det inte är något du arbetar med regelbundet.

Om du till exempel arbetar som språklärare är det mycket troligt att du kommer ihåg det mesta om tempus, men i andra fall kanske du upplever att du har glömt en hel del av det du har lärt dig. Då kan det vara en god idé att ta dig tid att läsa på lite om preteritum, imperfekt, perfekt, presens, futurum och pluskvamperfekt bland andra.

Att fräscha upp kunskaperna i grammatik och grundregler i svenskan är ingen dålig idé. Det är något de allra flesta kan ha stor nytta av. Även om långt ifrån alla arbetar med det skrivna språket, så behöver de flesta någon gång plocka fram förmågan att uttrycka sig i skrift. Då underlättar det en hel del att veta hur olika tempus används och när de ska användas. Nu har du redan börjat fördjupa dig i preteritum, så kanske vill du fortsätta att fördjupa kunskaperna i något annat grundtempus här efter.

Passa även på att lära dig om när använder man pluskvamperfekt samt det längsta ordet i svenska språket.