Viktigt att tänka på innan du skaffar katt

Viktigt att tänka på innan du skaffar katt

Planerar du att skaffa katt och behöver tips och råd på vägen? Här tar jag upp några viktiga saker att tänka på innan du tar det slutgiltiga beslutet att utöka familjen. Att ha en katt innebär oändligt mycket kärlek och glädje men det innebär också förändringar i ditt liv och det är alltid ett stort ansvar att ta sig an djur. Därför är det bra att ha läst på innan du till slut bestämmer dig så att du är väl förberedd.

Det kostar ofta mer än man tror

Det du betalar för själva katten är beroende av om det är en raskatt som kan kosta tiotusentals kronor eller om det är en så kallad huskatt utan stamtavla.

Skaffar du en kattunge så kostar de relativt mycket under det första året då den ska vaccineras, kastreras och id-märkas. Detta är dock ofta redan gjort av uppfödaren, annars behöver du se till att få det gjort så snart som möjligt.

Innan du får hem katten blir det även en kostnad för exempelvis matskålar, kattlåda, kattbur, halsband, sand och mat. Medelåldern för en katt i Sverige är 14 år men många blir äldre än så och under all denna här tiden kommer katten behöva mat och sand. Katter behöver bra mat och det kan bli en rätt så stor kostnad i längden. En annan kostnad, men som också är oerhört viktig, är kattförsäkringen. Det är väldigt viktigt att försäkra sin katt då det kommer hjälpa dig enormt mycket när ni behöver besöka veterinär. Det handlar om allt från rutinbesök till att kanske även betala för dyra undersökningar eller operationer. En återkommande kostnad är till exempel vaccinationer och avmaskningar. Det finns många professionella försäkringsbolag med försäkringar just för katter, så ett tips kan vara att besöka https://kattförsakring.se för att få hjälp att leta upp den försäkring som passar dig och din katt bäst.

Försäkra katten

Katter och barn

Att skaffa katt när man har barn är fantastiskt bra så länge du har en katt som tycker om barn. När det kommer till allergier är det allra bäst att skaffa katt redan när man är gravid alternativt när barnet fortfarande är bebis då detta skapar goda förutsättningar för att barnet ska slippa kattallergi. En annan väldigt positiv sida är att barnen ofta utvecklar en fin och hållbar anknytning till katten och utvecklar empati och respekt för djur från tidig ålder. Får de vara med och hjälpa till i skötseln utvecklar de också ansvar och känner sig delaktiga. Det är dock väldigt viktigt att du introducerar katten och barnen (eller andra husdjur) för varandra på ett väldigt lugnt och tålmodigt sätt. Låt det ta tid så att de får vänja sig vid varandra. Främst vuxna katter kan lätt bli stressade av små barn och barnen i sin tur vet inte alltid hur de ska hantera en katt. Så se till att du vet med dig att du har tid för både barn och djur och ha en plan redo om det inte skulle fungera.

Katter och barn

Stimulans och tillsyn

Katter ses ofta som mer självständiga än hundar men de behöver trots det sällskap och stimulans för att må bra. Är du mycket hemifrån då måste du ändå se till att katten får tillsyn minst två gånger om dagen och reser du bort måste du kunna ordna en lösning för katten. Varje dag behöver den kärlek, utmaningar och lek utöver mat och en ren kattlåda. Så var noga med att katten passar din livsstil.