Fakta om kamelspindeln

Kamelspindel eller Solifuge

Med en vacker grönbrun kropp och ljusbruna tentakler rör den sig framåt som i en sagobok. Kamelspindeln blir upp till 15 cm lång och är känd för sin otroliga snabbhet. Den kan röra sig i en hastighet av 15-17 kilometer i timmen.

Vindskorpionen – en människojägare?

Kamelspindeln är allmänt kallad vindskorpion eller solspindel och ingår i Solifugae-familjen. Denna familj lever runt om i världen i öknar i flera olika storlekar samt i olika arter.

Det finns rykten som kraftigt överdriver kamelspindelns farlighet vilket grundar sig i historier som fördes vidare av de amerikaner som tjänstgjorde i den amerikanska armén under Irak-kriget. De beskrev dessa spindlar som lika stora som ett människoben och ständigt ute efter att äta människor!

Kamelspindeln, eller som den också kallas, vindskorpionen, är ett rovdjur och om du blir biten gör det ont – men kamelspindeln är inte giftig och inte farlig för människan. De försöker undvika solen, därav namnet Solifuge (solundvikare), och vill gärna stå i skuggan av människan utan att attackera. I Sydafrika kallas de lustigt nog för “frisörer”.

Solifuge (solundvikare)

Spindelns läckra meny

Kamelspindeln är en läckergom som älskar saftiga skalbaggar och krispiga gräshoppor. De har kloliknande tänder som de greppar med för att ta sitt byte, de är utmärkta predatorer. De har känselorgan på sitt fjärde benpar som man tror uppfattar rörelsevibration i mark så att de snabbt kan lokalisera sitt byte. De klarar av att leva i temperatur av 50 grader Celsius och kan klara sig utan vatten i ett helt dygn.

Kamelspindeln lever ungefär i ett år och är lite annorlunda jämför med sina spindelkollegor. Medan de flesta spindlar har boklungor, har denna spindel endast trakéer. Detta ökar motståndkraften på så sätt att de kan klara av att befinna sig i en syrefattig och koldioxidmättad miljö som exempelvis i ett djupt hål. De förlorar också mycket lite vätska om man jämför med djur som har lungor.

Kamelspindelns familjeliv

Kamelspindelns familjeliv

Kamelspindeln har ett spännande familjeliv. De parar sig en gång per år vilket sker frivilligt eller ofrivilligt från honans sida. Antingen kan sperma överföras direkt eller indirekt. Om det är en indirekt överföring tar hanen ett grepp om honan och lägger henne på ryggen. Han skickar ut en så kallad spermatofor som förs in i honan. Honan vet att hanen är intresserad eftersom han närmar sig henne med utsträckta pedipalper. Antingen blir honan aggressiv eller så blir hon medgörlig. Om honan är aggressiv kan hanen lugna ner henne genom att stryka honan med pedipalperna, vilket gör att hon blir orörlig. Parningsakten kan bli turbulent om honan är motvillig. Då låser hanen fast sig i honan och biter henne för att paralysera henne. Äggen placeras sedan i ett hål som honan grävt. Ofta lägger hon flera ägg, ända upp till 200 ägg. Det är vanligt att honan vaktar äggen tills de kläcks en månad senare. Av de små spindelembryona är det bara ett tiotal som når nymfstadiet för att sedan bli vuxna.

En vacker spindel

Kamelspindeln är vacker. Den påminner både om en skorpion, en insekt och en spindel. Den är en märklig spindel som ser både primitiv och högt utvecklad ut. Den har långa kraftfulla ben och kraftfulla käkar på huvudet som ser ut som två klor bredvid varandra. Ett mycket intressant utseende för denna udda och lite magiska spindel…..eller skorpion…..eller insekt.


Läs även Så kan du bota din spindelfobi eller inlägget om världens största snigel.