Världens snabbaste fiskar

Vilken är egentligen den snabbaste fisken? Det kan vara svårt att veta en fisks maximala hastighet eftersom de sällan utnyttjar sin fulla kapacitet. Den här listan innehåller några av de snabbaste vattenlevande varelserna inklusive en val.

1. Spjutfisk
Spjutfisken är fenomenalt snabb och den svarta spjutfisken toppar listan med sina 110 km/h. Den som får en spjutfisk på kroken har några svettiga timmar framför sig.

Världens snabbaste fisk

2. Segelfisk
Segelfisken är en otroligt skicklig simmare. Med segelfenan kan den tvärvända vid jakt, vilket gör att den lätt får fatt i bytet. Den kan nå 109 km/h.

3. Svärdfisk
En svärdfisk kan bli upp till fyra meter och väga hundrafemtio kilo och mer. Den kan simma 97 km/h.

4. Makohajen
Makohajen är en medelstor fisk som kan bli fyra meter och väga femhundrafemtio kilo. Den kan simma långt i en medelhastighet av 30-40 km/h, men när den jagar kan den uppnå 75 km/h. Makohajen är ointresserad av människor, även om någon enstaka incident har skett.

5. Gulfenad Tonfisk
Det här är en stor, kraftfull fisk. Den kan som fullvuxen ha en vikt på hundraåttio kilo och kan komma upp i hastigheter på 75 km/h.

6. Blåfenad Tonfisk
Den största blåfenade tonfisk som fångats vägde sexhundrasjuttioåtta kilo. De vuxna individerna är otroligt snabba och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h.Tyvärr är det ont om de större tonfiskarna idag på grund av tonfiskens popularitet som matfisk.

7. Flygfisk
Även flygfisk hör till de snabbaste fiskarna i världen. Den kan komma upp i 69 km/h innan den skjuter sig upp över vattenytan och undkommer sina jägare. Denna försvarsmekanism är mycket effektiv. Arten är utrotningshotad.

8. Späckhuggare
Späckhuggare är fantastiska jägare när de jagar i flock. De är också skickliga simmare. Deras byten är bland annat delfiner, valar och sälar. Späckhuggare har till och med attackerat vithajar. När de jagar kan de nå 55 km/h, vilket är mycket snabbt i förhållande till deras storlek. Hanarna kan bli nästan tio meter och väga nio ton.

9. Barracuda
Barracudan är en rovfisk som liknar lite våra svenska gäddor, fast mer skräckinjagande. Det har förekommit exemplar på hundrasextiofem centimeter, men den är oftast mindre. När den jagar kan den nå 43 km/h.

10. Grindval
Grindvalen, eller pilotvalen är inte så välkänd men förekommer globalt. Den är en duktig simmare och kan nå 30 km/h. Den kan bli sex och en halv meter och väga två ton.

Är du likt mig en stor djurälskare? Då ska du även kolla in dessa spännande fakta om murmeldjur samt de här söta kattungarna.