Vad är affiliatemarknadsföring?

I den här artikeln går jag igenom vad affiliatemarknadsföring är för något samt hur du kan komma igång som affiliate. I slutet av artikeln listar jag 5 bra svenska affiliatenätverk.

Kom igång med affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är en form av marknadsföring online. Du som har någon form av hemsida kan lägga ut reklamlänkar för exempelvis en butik eller produkt, och du får provision på de köp som görs genom att besökare klickar på din länk och genomför ett köp. Nätverket agerar som en länk mellan dig och annonsörerna, vilket förenklar samarbetet.

Den här typen av marknadsföring har växt i popularitet i Sverige och är nu relativt stor. Den beskrivs som ett av de bästa sätten att tjäna pengar online. Det finns många bloggare och influencers som använder affiliatemarknadsföring som grunden i sin onlineverksamhet och lyckas få in mycket pengar på det, men det är ändå viktigt att tänka på att det krävs både passion och arbete för att underhålla sin hemsida och locka besökare.

En väldigt positiv sida är dock att när länkarna väl ligger ute på din hemsida så kan de generera klick och köp utan att du behöver göra så mycket. Ditt viktigaste jobb är att få besökare intresserade av din sida och det du har att erbjuda – är det tillräckligt bra så hittar fler dit, fler läser dina inlägg och fler undersöker de länkar du har publicerat. Det gör att affiliatelänkarna leder till en passiv inkomst för dig, som du kan ha glädje av länge.

Hur går det till?

Vill du komma igång med affiliatemarknadsföring behöver du först gå igenom de affiliatenätverk som finns. Sverige har en mängd bra nätverk, vilket gör att du har många att välja mellan (längre ner på denna sida hittar du en lista över de bästa affiliatenätverken i Sverige). Varje nätverk har ett antal annonsörer knutna till sig, så det bästa du kan göra är att undersöka vilka nätverk som har den typ av annonsörer som du vill samarbeta med. Har du en blogg om hälsa är det bra att leta upp det eller de nätverk som har e-handlare som fokuserar på just hälsa. Det är värt att leta runt lite då nätverken själva ibland har mer specifika inriktningar.

Så fungerar affiliatemarknadsföring.

Du registrerar dig hos de nätverk du vill ansluta dig till och nästa steg blir att ansöka till de annonsörer som du vill ha ett samarbete med. Det gör du genom nätverkets hemsida och du får meddelande när annonsören har godkänt dig. Nu är du redo att starta! Var noga med att läsa igenom e-handlarnas villkor för publicering av reklamlänkar så att allt går rätt till, sedan får du länken du ska använda genom några enkla klick. När du valt den sorts länk du vill ha så klistrar du lätt in den på din sida, som banner eller textlänk, och med den länktext du själv väljer.

Hur får jag betalt som affiliate?

Det du tjänar in genom köp som är gjorda genom dina länkar sparas på ditt konto hos nätverket. Du behöver ofta komma upp i en lägsta summa innan en utbetalning kan ske men när du väl nått den summan så sker oftast betalningarna på ett fast datum varje månad. Köpen som görs genom dina länkar ska godkännas innan betalningen kommer in till ditt nätverkskonto, detta för att säkerställa att köpet inte returneras eller hävs. Godkännandet sker oftast inom 30 dagar.

När du registrerar ditt konto hos nätverket anger du även information för utbetalningar till ditt bankkonto eller liknande, så pengarna smidigt hamnar hos dig när det är dags. Det faktum att affiliatenätverken fungerar som en länk mellan dig och annonsörerna gör även att du slipper ordna med fakturor mellan dig själv och alla e-handlarna. Allt samlas istället på en faktura som går till nätverket, vilket gör allt väldigt smidigt.

Fördelar med affiliate

Fördelar med affiliate

Det finns många fördelar med att börja med affiliatemarknadsföring. Så länge du har en dator och internetuppkoppling så har du egentligen allt du behöver för att komma igång. Du behöver inte tänka på lokaler eller att skapa och lansera produkter, vilket sparar både tid och pengar. Du behöver inte ha någon kundkontakt, vilket innebär att du helt och fullt kan koncentrera dig på din hemsida, dina texter eller videor och lägga allt krut på marknadsföring. Du kan till och med tjäna pengar när du gör något helt annat, till och med när du sover. Men för att lyckas behövs ändå att du är hängiven och håller din hemsida eller Youtubekanal levande och uppdaterad så att besökarna fortsätter strömma till. Lyckas du med det, kan du lyckas med allt.

Nedan följer ett antal av de affiliatenätverk som är aktiva i Sverige:

Adrecord

Detta är ett av de största nätverken vi har i Sverige. Det är väldigt enkelt att använda och erbjuder en stor mängd olika affiliateprogram att välja mellan – över 200 stycken. Adrecord har guider om hur du startar och kommer igång, och en snabb support. Vare sig du är ny eller erfaren inom den här typen av marknadsföring så blir du väl omhändertagen hos Adrecord. De sköter dessutom om skatter och avgifter om du inte har eget företag.

Adrecord

>> Bli affiliate hos Adrecord


Adtraction

Adtraction är ett vänligt och transparent nätverk där du får den hjälp du behöver för att komma igång. Precis som Adrecord är detta ett starkt och pålitligt nätverk, det är enkelt att använda och har många olika program att välja mellan.

Adtraction

>> Bli affiliate hos Adtraction.


Awin

Här hittar du en blandning av små och stora annonsörer och vill du djupdyka mer så har Awin sin egen podcast med fokus på marknadsföring. Dina länkar skapas snabbt och smidigt och här finns en snabb support om du behöver hjälp.

Awin

>> Bli affiliate hos Awin.


Miss Affiliate

Miss Affiliate är ett mycket bra nätverk för dig som är inriktad mot hemsidor och domäner då detta är deras specialitet. Detta är ett internationellt nätverk som är del av Miss Group där flera andra varumärken igår, bland annat Miss Hosting, Miss Site och Miss Domain.

Miss Affiliate

>> Bli affiliate hos Miss Affiliate.


Tradedoubler

Hos Tradedoubler hittar du några av världens största varumärken. Nätverket är internationellt med 15 kontor och 20 års erfarenhet, så här har du allt du behöver för att starta upp din egen affiliatemarknadsföring.

Tradedoubler

>> Bli affiliate hos Tradedoubler.