Vatten i örat – gör så här

Sommar sol och bad och vatten i örat. Vi vet alla hur det känns – den där känslan av att det kluckar i örat och som, om man har otur, kan hänga kvar bra länge efter en dusch eller ett bad. Men borde inte vattnet rinna ut av sig själv? Och vad kan man göra åt det om det väl händer? Här ger jag tips och råd på hur du enklast får ut vatten ur örat.

Bli av med vattnet i örat - gör så här.

De flesta gånger man får in vatten i örat så rinner det i princip alltid ut av sig själv eller torkar bort. Trumhinnan i örat sluter normalt sett helt tätt, vilket gör att ingenting kan ta sig igenom. Om man känner att man har vatten i örat så handlar det oftast om att man redan har något som till viss del täpper till hörselgången, som till exempel öronvax, och som gör att vattnet fungerar som grädde på moset och täpper igen gången helt. Men även om vatten i örongången är ofarligt så kan det vara väldigt obekvämt och självklart kan det påverka det dagliga livet att gå omkring med ett kluckande eller tjutande ljud i örat.

Här listar jag fyra saker du kan göra för att få bort vattnet i örat:

1. Ta hjälp av gravitationen

Som tidigare nämnts så rinner vatten i örat oftast ut av sig själv. Ett första tips för att snabbt bli av med det är att använda gravitationslagarna för att hjälpa vattnet på traven. Ett sätt är att luta dig eller lägga dig med det drabbade örat nedåt och pressa handen mot det andra örat så att en sugeffekt skapas. Om detta inte hjälper kan du testa att sova på örat en natt så gör tyngdlagen förhoppningsvis att vattnet rinner ut av sig självt efter ett tag.

2. Gäspa

För en del fungerar det att gäspa, gapa eller att tugga för att vattnet ska rinna ut. Detta skapar nämligen ett tryck inne i örat vilket kan hjälpa till att få ut vattnet.

Pröva att gäspa för att bli av med vatten i örat.

3.Hårtork

Ett annat knep för en snabb effekt kan vara att blåsa i örat med en fön. Ta tag i örsnibben och dra den lätt snett nedåt. Sätt fönen på medelvärme tillräckligt långt från örat för att du inte ska riskera att bränna dig och blås sedan rakt in i örat i ca en halv minut. Upprepa vid behov.

Använd hårtork för att torka ur vattnet ur örat.

4. Vaxproppsmedel

Om inga av ovanstående knep hjälper och det är vax som orsakar problemen kan man köpa exempelvis Revaxör på apoteket och själv spola örat hemma. Och kvarstår problemen så kan man även få hjälp med detta på en vårdcentral.

Jag hoppas att dessa tips kan hjälpa dig om du har fått vatten i örat som inte vill försvinna. Simma lugnt i sommar!