Så blir du en bra hundägare

Så blir du en bra hundägare

Det brukar ofta sägas att hunden är människans bästa vän, och väldigt många är beredda att intyga att det ligger mycket sanning i det påståendet. Men är då alla lämpliga som hundägare? Nej, naturligtvis är alla inte det, men det stora flertalet kan lära sig att bli det. Som alltid finns det ett fåtal undantag, men det jag ska gå in på nu är hur du och alla andra som är intresserade, kan lära er att bli bra hundägare.

En konsekvent uppfostran

Att ha hund är ofta väldigt roligt och givande, men det kan i perioder också vara utmanande. Att uppfostra en valp och senare ung hund är inte alltid enkelt :-). Ditt tålamod kommer utsättas för en hel del prövningar och det gäller att du håller en konsekvent linje i din uppfostran. Du ska naturligtvis aldrig vara hårdhänt eller elak mot hunden. Vad du heller inte bör göra är att låta hunden göra precis som den vill. Det finns hundägare som låter i synnerhet små hundar slippa undan med det mesta, på grund av att de är just små, och därmed inte kan åstadkomma så stor skada. Det är en väldigt dålig tanke.

En hund ska uppfostras oavsett hur stor eller liten den kommer att bli som vuxen. Att uppfostra den och lära den vad den får göra och inte kommer att bli otroligt mycket lättare om du ser till att vara konsekvent. Bestäm dig för vad den får och inte får göra, och håll dig till det. Var tydlig och använd korta tydliga ord, inte långa meningar. Sådana kommer inte hunden att förstå. Var vänlig men fast i ditt agerande. Viktigt också förstås är att teckna en bra hundförsäkring till din hund, det kan du läsa mer om hos Hundförsakring.se.

Plocka upp efter hunden och håll den kopplad

Att ha hund och vara en bra hundägare handlar inte bara om att uppfostra hunden. Som ägare måste du också agera på ett bra sätt gentemot dina medmänniskor. Du bör till exempel alltid plocka upp efter din hund när den har uträttat sina behov. Det finns ingen som tycker att det är trevligt när sådant lämnas kvar i vägkanter så att andra kan råka trampa i det. Du bör med andra ord alltid se till att vara utrustad med bajspåsar när du går ut på promenad med din fyrbenta vän.

Något annat du också bör tänka på är att du ska ha din hund kopplad. Tänk på att många av de du möter kan vara hundrädda och inte alls vill att en främmande hund ska komma fram till dem. Tänk också på att andra hundägare kan ha svårt att kontrollera sina hundar om de möter en hund som inte är kopplad.

Det finns gott om anledningar till att ha koppel på hunden på promenaden. Om du vill låta din hund springa lös finns det gott om hundrastgårdar där det finns utrymme för sådant. En tredje sak att komma ihåg är att andra inte alltid vill hälsa på hundar. Det gäller både människor och andra hundar. Även om din hund är otroligt snäll bör du aldrig släppa fram den till andra och låta den hälsa, förrän den andra parten bekräftar att det är i sin ordning.