Tjäna pengar med en gemensam insats

Resor och andra aktiviteter stärker sammanhållningen i en klass och är ofta väldigt uppskattade. Det finns oändligt med roliga alternativ för den klass eller idrottsförening som vill hitta på något tillsammans på fritiden. Det kan vara allt från en utlandsresa till ett besök i grannkommunen eller kanske ett biobesök. Endast fantasin sätter gränser! Eller är det verkligen så enkelt?

Ekonomins roll

Något som inte får glömmas bort när det gäller nöjen är naturligtvis den ekonomiska biten. Ett tråkigt måste i mångas mening men aktiviteter är ofta kostsamma och alla har inte möjlighet att betala med pengar ur egen ficka. Det gör att ekonomin kan utgöra ett hinder och det kan därför vara ett känsligt ämne samt även något som skapar grupperingar.


Tjäna pengar till laget eller klassen.

Just därför är det viktigt att prata om ekonomin i klassen eller föreningen samt lägga upp en bra plan där alla bidrar för att aktiviteter ska kunna finansieras och där förutsättningarna blir lika för alla. Efter att resmål eller aktivitet har bestämts är det första steget att sätta upp ett ekonomiskt mål. När detta gjorts är det bara att börja jobba mot detta!

Fylla på klasskassan och förstärk vi-känslan

Det finns flera möjliga sätt att fylla på en gemensam kassa. Ett klassiskt alternativ är att anordna någon form av aktivitet. Det kan till exempel vara ett disco för yngre elever på skolan där en liten inträdeskostnad per elev går till arrangörerna. Eller varför inte en julmarknad eller julshow för släkt och vänner? Eller kanske en loppis där gamla saker som ändå mest ligger och skräpar kan få nya ägare och de intjänade pengarna går givetvis rakt ner i aktivitetskassan.

Vissa klasser eller föreningar samlar pant och gör samtidigt en insats för miljön. Ett annat alternativ som på senare år har blivit väldigt populärt är att sälja någon form av företagsprodukter. Idag finns nämligen en hel uppsjö av sådana. Det kan till exempel vara kakor, charkprodukter, strumpor eller kaffe. Förutom att dra in extra pengar är det även roligt och stärkande för gemenskapen i gruppen att göra en insats ihop. Dessutom blir det en praktiskt övning i att hantera pengar.

Att välja produkter

Det kanske enklaste att sälja är produkter som passar för en bred målgrupp. Finsmakarna.se erbjuder lådor fyllda med högkvalitativa och rättvisemärkta delikatesser. Dessa kan alltså klasser, föreningar och idrottsföreningar sälja och själva få ta del av intäkterna som försäljningen genererar. Kaffe, te, honung, olja, choklad och pasta hittas i de flesta svenska hushåll och produkter som dessa är därför ofta lättsålda och ett smart sätt att tjäna pengar till klassen. De lyxiga lådorna kan även fås med ett fint eller roligt litet meddelande som ”grattis” eller ”tack” och är perfekta att ge bort i present.

Sälj choklad tjäna pengar till klasskassan
Sälj exklusiva chokladaskar och delikatesslådor.

Tillvägagångssättet är enkelt och kräver relativt lite tid i förhållande till den potentiella förtjänsten. När företagsprodukter väl valts är det bara att börja ta beställningar. Produkterna kan också beställas hem i förväg för att kunna säljas direkt till kunderna men det kan då vara svårt att beräkna hur mycket som kommer att gå åt. Sedan lägger den som valts ut som ansvarig den slutgiltiga beställningen som till sist levereras av säljarna till de väntande kunderna. Lätt som en plätt!

Rättvisemärkt är attraktivt

Ju fler enheter som säljs, desto mer pengar i klasskassan. Därför är det viktigt att välja produkter som ni som säljare tror på och kan stå för. En produkt kan på flera sätt klassas som rättvisemärkt. KRAV, Fairtrade och UTZ är namn på certifieringar som talar om att en produkt som är märkt med någon eller flera av dessa har framställts under rättvisa förhållanden. Det kan vara en fördel att kolla upp detta innan produkter väljs. Det är möjligt att dessa produkter är något dyrare men då många handlar med stor medvetenhet idag kan det ändå löna sig att sälja rättvisemärkt.


Tjäna pengar till laget genom att sälja sälja ekologiskt kaffe.

Tjäna pengar till laget & föreningen

För att tjäna pengar till sitt lag eller förening kan man även besöka Fikakassan.se. Där kan ni som lag sälja ekologiskt kaffe till bra priser och på så sätt få in ett välbehövligt tillskott till lagkassan.