Vad innebär ett blancolån?

Vad är ett blancolån?

Om en låntagare tar ett blancolån så ingår inga säkerheter. Med säkerhet menas att du som låntagare inte kan ta lånet med något som är pantsatt som exempelvis en bostadsrätt eller en fastighet. I det stora hela är ett blancolån ett lån utan säkerhet där du inte kan pantsätta något och det enda som accepteras är betalningar via amortering samt ränta under den tidsperiod du har valt att betala tillbaka lånet på. Hur betalningen ser ut med amortering och ränta varierar beroende på beloppet du tänker låna, tidsperioden på lånet samt vilken bank och kreditinstitut du väljer att låna hos. Tar vi exempelvis ett privatlån som nog de flesta känner till fungerar ett blancolån exakt på samma sätt. Båda är lån utan säkerhet och det enda som skiljer dem åt är namnet på lånen. Blanco är ett ord av det äldre slaget medan privatlån är ett nyare i sammanhanget. Därav kan det variera vilket av namnen på lånet en viss bank eller kreditinstitut använder sig av. Hos Hemfakta får du hjälp att hitta blancolån med lägst ränta & bäst villkor.

Vad kan du använda ett blancolån till?

Fördelen med att ta ett blancolån är att du kan ta det till precis vad du själv vill. Här finns inga kriterier för vad du får ta lånet till utan det är du som bestämmer själv. Tar vi exempelvis ett bostadslån gäller lånet bara till bostaden och inget annat. Som sagt det finns inga begränsningar kring vad du får använda lånet till oavsett om det är att du vill baka ihop flera lån, göra investeringar eller exempelvis ett inköp av någonting. Att samla flera lån med ett blancolån kan ha sina fördelar eftersom du sänker kostnaderna när du bakar ihop flera lån till ett lån.

Vad kan du använda ett blancolån till?

Gör din research innan ett blancolån

Räntan på ett blancolån kan varierar väldigt mycket och därav är det bra att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig för ett specifikt blancolån. Skillnaden kan vara stor från en långivare till en annan när det gäller ränta. Därför är rekommendationen att jämföra mellan flertalet långivare för att säkerhetsställa att du har gjort din research och med största sannolikhet även sänkt räntekostnaden för ditt eventuella blancolån. Vilken ränta du får presenterad har även med din ekonomiska situation att göra och detta kan betraktas olika beroende på vilken långivare det handlar om.

Gör din research innan ett blancolån

Ansöka om blancolån

Beloppen som det går att ansöka om när det gäller ett blancolån brukar ligga på mellan 10 000 – 600 000 kr. Din ekonomiska situation tas också med i beaktande kring hur mycket du får låna. Att ansöka om ett blancolån är enkelt och smidigt. Det finns företag som förenklar processen för ditt blancolån genom att du fyller i ett formulär som du sedermera skickar in. Därefter får du olika förslag av olika banker/långivare med olika räntor som presenteras för dig. Efter detta kan du själv se vilken bank eller långivare som presenterar den bästa räntan för dig. Detta underlättar det hela för dig som vill ta ett blancolån då du snabbt kan se vilken bank/långivare som erbjuder dig den bästa räntan.