Världens högsta träd

Världens högsta träd

Alla som älskar träd, bör någon gång besöka Redwood National Park, beläget i Kalifornien. Här finns nämligen det högsta trädet på vår jord. Åtminstone vad man känner till. Det här trädet är är en amerikansk sekvoja (Även under namnet Seqouia sempervirens). Givetvis har man gett detta speciella träd ett eget namn: Hyperion.

Högre än Big Ben

Den som har mätt Hyperion på plats kan knappast ha varit höjdrädd. Trädet mäter nämligen 115,56 meter och passerar därmed bland annat kända byggnader som Big Ben i London. Den som vill hitta trädet får dock leta länge, eftersom det står på en hemlig plats i nationalparken. Det finns naturligtvis en hel del höga träd på samma plats, så besökarna går sällan miste om själva naturupplevelsen.

En stolt 600-åring

Den höga trädet upptäcktes den 25 augusti 2006. Det var naturvårdarna Chris Atkins och Michael Taylor som gjorde den intressanta upptäckten. Man uppskattar idag Hyperion till hela 600 år. Denna ålder krävs för att träd ska kunna nå sådana höjder. I parken finns fler kusiner till Hyperion och här finns de flesta av de högsta träden i hela världen. Många menar att dessa träd är, eller kan bli, hela 800 år. Det är en svindlade tanke att tänka sig hur långt tillbaka dessa träd har stått på samma plats. Idag är platsen där Hyperion står hemlig och man gör detta för att skydda trädet. Även om man inte hittar just detta magnifika träd är nationalparken i sig själv väl värd ett besök. Varje år strömmar turister från hela världen hit, och naturupplevelserna med dess redwoodträd, är svårslagna någon annanstans.

Stora och höga träd
Inga små träd direkt 🙂

En park på Unescos världsarvslista

Själva nationalparken Redwood, mäter omkring 80 kilometer mellan de södra och norra områdena. Ytan den täcker är hela 534 km². Nationalparken är belägen i nordvästra Kalifornien, och planerades 1968 som ett sätt att bevara några av världens mäktigaste skogar. Främst vill man här bevara amerikansk sekvoja, vilken även går under det mer kända namnet redwood. Här återfinns omkring 45 % av de redwoodträd som finns kvar idag. Stora delar av träden har i övrigt avverkats och försvunnit i olika kalhyggen. För att skydda dessa otroligt pampiga träd har parken även tagits upp i den anrika Unescos världsarvslista. Många känner nog till bilderna där människor försöker krama runt om dessa träd, eller hål som gjorts där bilar kan köra igenom.

Och på andra plats…

Den som inte nöjer sig med att besöka platsen för världens högsta träd, kanske även vill uppleva det näst högsta. Denna jätte med sina 100,8 meter finns på Borneo i regnskogen. Trädet kallas Menera och har studerats av forskare. Det var när de undersökte regnskogen med lidar (laserradar) som de 2018 upptäckte trädet. Borneo är för övrigt känt för att ha de högsta tropiska träden i världen. Att använda avancerad teknik som lidar och drönare, har gjort det lättare att mäta höjden på träd, särskilt på svåråtkomliga platser som djungler. Man räknar med att trädet väger omkring 81 ton och det är den 40 meter breda kronan som samlar den mesta av vikten.

Om du inte blev höjdrädd efter att ha läst detta inlägg, så kan du även läsa om Sveriges högsta byggnader här.