Världens största hästar

Det finns många som anser att hästar är stora djur, och det är de generellt också. Visst finns det små ponnyraser som inte kan klassas som stora av någon, men de flesta hästar är ändå robusta och relativt stora djur. Vissa är dock större än andra, och här ska vi titta på vilka raser som är de allra största.

Shirehästen – världens största häst utan konkurrens

Shirehästen är en arbetshäst som ursprungligen kommer från England. Mankhöjden på dessa hästar kan förstås variera, beroende på om det är en hingst eller ett sto, men även på individnivå. Det förekommer att dessa hästar har en mankhöjd på runt 2 meter, även om de flesta är något lägre. Viktmässigt är de också imponerande. De väger vanligtvis cirka ett ton, vilket gör att det verkligen är stora, robusta och kraftfulla djur. Rasen har haft sitt nuvarande namn sedan 1800-talet, och har haft ett flertal olika huvudsysslor. Gemensamt för de flesta hästar av denna ras är att de är mycket snälla, vilket naturligtvis är en fördel när det handlar om så stora djur.

Shirehästen är en arbetshäst som ursprungligen kommer från England.
Shirehästen

Ardenner – en kraftfull arbetshäst

Ardennern är en stor och kraftfull häst som använts till skogsbruk och jordbruk men faktiskt även i helt andra sammanhang. För flera hundra år sedan användes ardennerhästar ofta som artillerihästar. Förutom att de är starka, är de även lugna och stabila i lynnet, vilket gjorde att de passade utmärkt i stridsmiljöer där det var viktigt att hästarna bevarade sitt lugn. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta gällde den ursprungliga ardennern. På senare århundraden har en ny ras, den svenska Ardennern, vuxit fram. Dessa hästar har varit vanliga i Sverige under det senaste århundradet, och är det än idag. Hingstarna har en mankhöjd på upp till 165 cm, medan ett sto vanligtvis är några centimeter lägre över manken.

Ardenner – en kraftfull arbetshäst
Ardenner

Clydesdale – en ras med skotskt ursprung

Clydesdale är en stor hästras. Dess mankhöjd ligger vanligtvis mellan 163 och 183 cm, vilket är mycket imponerande. Denna ras kommer från Skottland och den har främst använts som gårdshäst samt som draghäst. Den är robust och stark, och är dessutom lätt att känna igen tack vare de vita tecken som brukar förekomma såväl i ansiktet som på benen. En häst av rasen Clydesdale är vanligtvis lugn och harmonisk och mycket lätt att ha att göra med.

Brabanthäst – ett vackert kallblod med rötterna i Belgien

Brabanthästen kan bli riktigt stor. Faktum är att världens största häst, en bjässe som bar namnet Big Jake, var av denna ras. Även om mankhöjden vanligtvis ligger runt 165 – 175 cm, kan alltså enskilda individer bli betydligt större. Brabanthästar är vanligtvis väldigt trevliga och stabila. De jobbar gärna hårt, och har historiskt sett använts i strid, på grund av dessa egenskaper. Numera är dessa hästar främst använda som brukshästar. De är starka och trivs bra med att bli satta i arbete, vilket gör att de fungerar utmärkt inom såväl jordbruk som skogsbruk. De flesta hästar av denna ras är antingen fuxar eller rödskimlar. De har ett rejält hovskägg som bidrar till deras imponerande yttre.


Läs även om världens längsta djur och den största hundrasen.