5 skäggprodukter du behöver i höst

6 skäggprodukter du behöver i höst

Skäggvård är lika viktigt som hud- och hårvård, särskilt nu när vi är på väg in i höst- och vintersäsongen då den torra luften torkar ut både hud och hår. Då krävs det lite extra omsorg och vård med produkter som är utvecklade för att återfukta och vårda.

Här tipsar jag om allt från skäggoljor till kammar, schampo och balsam anpassade och utvecklade för att passa olika typer av skägg och hudtyper. Vissa av dem går att använda i kombination, andra är särskilt framtagna för att användas specifikt till skägget. Oavsett så är det produkter som alla skäggprydda herrar kan använda och ha stor nytta av!

Skäggolja

Oavsett om du gillar en tunn och lätt skäggolja, eller om du föredrar en fetare och extra återfuktande olja, finns det skäggoljor som passar alla. Vissa absorberas snabbare än andra men gemensamt är att de återfuktar, mjukgör och vårdar skägget.

Behöver du en “quick fix” rekommenderar jag en skäggolja baserad på solrosolja och tistel som du enkelt masserar in i skägget. Behöver du tillsätta fukt till huden masserar du in oljan ända in på huden, medan du för extra lyster endast applicerar oljan på topparna.

Har du grov skäggväxt rekommenderas en extra fet olja, gärna med jojoba, argan och tistel som både mjukgör och återfuktar. Du kan med fördel välja en olja med en mild doft av vanilj, tobak eller sandelträ.

Skäggschampo

För att rengöra skägget på djupet behöver du ett skonsamt skäggschampo som samtidigt stärker och vårdar slitna toppar. Här rekommenderas ett skäggschampo som innehåller grönt te och arganolja, vilket ger både fyllighet och naturlig stabilitet till skägget.

Arganolja passar alla typer av skägg och finns doftsatt med bland annat sandelträ, mysk och läder som sprider en mild, men ändå djup och manlig doft.

Den som föredrar ett kombinerat schampo/balsam bör använda ett skäggschampo anpassat för att rengöra, släta ut och mjuka upp. Resultatet blir ett välgroomat, trasselfritt skägg med fin lyster och bra volym. Oftast ska du dessutom massera in produkten med cirkulära rörelser, vilket i sig stimulerar såväl skäggstråna som huden inunder.

Sköt ditt skägg med bra produkter

Skäggbalsam

Vill du ha ett separat schampo och balsam bör du välja ett skäggbalsam som är återfuktande och utredande. Då blir det lätt att komma igenom skägget med en skäggborste eller skäggkam efteråt.

Återigen slår jag ett slag för arganolja som förebygger frissighet och vårdar både huden och skägget. Vill du ha ett milt doftande skäggbalsam kan du med fördel välja ett som är doftsatt med exempelvis cederträ, apelsin, lime eller ambra.

Den här typen av skäggbalsam appliceras efter schamponering och generellt sett bör du låta balsamet verka en stund, innan det sköljs ut (instruktioner brukar finnas på förpackningen).

Skäggborste

Majoriteten av de skäggborstar som säljs hos Glamazon är utrustade med äkta svinhårsborst, men det finns även skäggborstar med “oäkta” hår. Vill du lyxa till det lite extra bör du välja en skäggborste med handtag av päron- eller bokträ.

Fördelen med naturligt svinhår är att det tillhandahåller huden med naturliga oljor, samtidigt som det motverkar kliande ansiktshår. För den som har något mindre skäggväxt rekommenderas en liten, smidig skäggborste som är enkel att ta med sig på resan eller till jobbet.

Skäggkam

För ett nättare skägg, välj en nättare skäggkam alternativt en kombinerad skägg- och mustaschkam. Och varför inte en handtillverkad av päronträ, som ger en vacker cognacsbrun nyans och elegant marmorering! Tänk också på att skäggkammar med fina tänder och greppvänligt handtag ger extra komfort.