Flodhästen, eller Hippopotamus amphibius som Carl von Linné döpte djuret till på 1700-talet, är ett spännande djur. Här kommer sex intressanta fakta som du kanske inte kände till om flodhästar och deras liv och leverne.
Gamla anor
Flodhästar har sitt ursprung cirka tjugo miljoner år tillbaka i tiden. Numera finns flodhästar bara vilt i Afrika, men fram till cirka tolvtusen år sedan fanns de även i Asien och Europa. Flodhästen är besläktade med valar och delfiner.
Naturligt solskydd
Flodhästar lever i varm klimat, och en anledning till att de spenderar största delen av dagarna i vatten är för att kyla ner sig. På nätterna stiger de upp för att äta. Flodhästarnas tjocka hud skyddar också mot solen, och det gör även den rödaktiga vätska de svettar ut. Vill de ha ytterligare solskydd som också svalkar så täcker de sig gärna med lera.
Bra dykare
Flodhästarna är anpassade för ett liv i vattnet. Deras öron och näsborrar stänger sig under vattenytan, och de kan hålla andan i upp till fem minuter. Flodhästen kan till viss del andas genom huden i vattnet, genom samma öppningar som de svettas från. När flodhästarna står i vattnet med näsborrarna ovanför vattenytan sänks deras puls till en tredjedel av pulsen på land, och de andas mindre än en gång i minuten.
Farliga växtätare
Flodhästar, framförallt hannar, kan bli väldigt farliga både för människor och djur som krokodiler om de känner sig hotade. Med stora, tunga kroppar och tänder som växer hela livet kan de vara rentav dödliga. Men flodhästar är inga rovdjur. Helst äter de gräs, och så kallade dvärgflodhästar äter även löv och rötter.
Så kommunicerar flodhästar
Flodhästar kommunicerar främst med varandra via ljud, särskilt som de är väldigt närsynta. Ljuden används för att markera revir, ropa efter en partner att para sig med, visa auktoritet och mycket annat.
De använder rösten för att kommunicera, men ljudet kommer ur näsborrarna istället för munnen. På så vis kan flodhästen kommunicera även när största delen av huvudet befinner sig under vattenytan. Och deras läten färdas faktiskt samtidigt under ytan, genom att fettvalkar runt halsen för vidare vibrationerna från stämbanden. Flodhästars läten når flera kilometer. Ovanför ytan kan flera flodhästar som “pratar” samtidigt låta lika högt som en hel rockkonsert, men de använder sig också av infraljud som ett par människoöron inte ens registrerar.
Hur låter flodhästars läten? De kan vara tutande, väsande, vrålande och morrande. Ibland låter de till och med likt sina avlägsna släktingar delfiner. Men flodhästen kommunicerar även med kroppsspråket. En nervös flodhäst blåser ibland bubblor under vattnet. En “gäspning” kan signalera glädje, men känner sig flodhästen trängd kan gäspningen också vara en varning för att den har stora, vassa tänder som den inte är rädd att använda.
Flodhästens livstid
De flesta flodhästar lever i ungefär trettiofem år, men i vilt tillstånd kan de bli upp till cirka fyrtio år gamla. I fångenskap har flodhästarna skydd mot flera sjukdomar som kan drabba dem, och då kan de uppnå en ålder på ungefär femtio år.
Gillar du flodhästar så kanske du även kan vara intresserad av att lära dig mer om valrossar eller murmeldjur?