Användningsområden för säkerhetsknivar

En säkerhetskniv är precis vad det låter som, en kniv som är anpassad och konstruerad så att risken att man skadar sig på den minskar. Den kan också kallas för en verktygskniv. Många verktygsknivar har extra funktioner och kan användas på till exempel lageravdelningar och/eller butiker. Nedan listas några säkerhetsknivar och vad de kan användas till. De flesta knivarna är oftast utformade så att man till exempel kan hänga dem på byxorna och därmed är de också lättillgängliga. Något annat som är bra med många säkerhetsknivar är att de ofta har utstickande färger, så som till exempel gult, just för att man inte ska tappa bort dem lika lätt.

Säkerhetskniv med dolt blad

En säkerhetskniv med dolt blad innebär att knivbladet är helt dolt. Det betyder att man exempelvis kan öppna en kartong utan att behöva utsätta sig för att skära sig på bladet. Kniven kan också användas till att skära till exempel tejp, wellpapp, plastfilm och kartong. Själva knivbladet är gjort i kolstål, vilket gör det tåligt och starkt.

Säkerhetskniv med dolt blad

Tvåhuvad säkerhetskniv med dolt blad

En tvåhuvad säkerhetskniv med dolt blad liknar en säkerhetskniv med dolt blad. Det som skiljer är att denna kniv har två blad, ett på vardera sida av skaftet. Båda två är som nämnts dolda och därför kan man även känna sig säker med denna kniv. Med denna kniv är ena knivbladet avsett för att skära genom wellpapp och kartong, medan det andra bladet är avsett för att skära plastfilm och mer. Även dessa knivblad är gjorda av kolstål, vilket gör att de är mycket hållbara.

Självåterfjädrande säkerhetskniv

En självåterfjädrande säkerhetskniv är en tålig och kompakt kniv som har en så kallad automatisk bladindragning. Detta innebär att bladet åker in i skaftet per automatik när man släpper greppet. Kniven är mycket användarvänlig och så fort man har skurit klart i något fjädrar bladet automatiskt in i skaftet. Detta för att förhindra och minska risken att skador ska uppstå. Om man råkar tappa kniven behöver man heller inte oroa sig för att golvet till exempel ska komma till skada eftersom bladet fjädrar tillbaka. Kniven kan användas att skära genom kartonger, wellpapp, plast och mycket mer.

Självåterfjädrande säkerhetskniv med fingerskydd i plast

Precis som en självåterfjädrande säkerhetskniv har en självåterfjädrande säkerhetskniv med fingerskydd i plast samma funktion. Det vill säga att bladet fjädras tillbaka när man släpper greppet. Detta betyder alltså att denna kniv ger samma säkerhet som ovan nämnd kniv. Det som skiljer dessa åt är att den självåterfjädrande säkerhetskniven med fingerskydd gör att risken för skada minskar. Detta för att skyddet rör sig parallellt med bladet och därför skyddar det på ett effektivt sätt. Säkerhetskniven kan användas för att skära i till exempel plast och/eller kartong.

Säkerhetskniv med automatisk bladindragning

En säkerhetskniv med automatisk bladindragning är avsedd för att skära genom tejp och kartonger. Liksom de andra självåterfjädrande knivarna har även denna en automatisk bladindragning. Bladet åker alltså automatiskt in i skaftet så fort man släpper greppet, eller slutar skära. Funktionen är detsamma som tidigare knivar och det innebär på samma sätt som tidigare att man minskar risken för att någon eller något kommer till skada. Man kan använda denna kniv att skära i kartong, men även i plast. Kniven är också ergonomiskt utformad och passar lika bra till högerhänta, som till vänsterhänta.