Världens största björnar

Vilken är egentligen världens största björnras?

Har du också tittat på TV och sett stora grizzlybjörnar som reser sig skyhögt på bakbenen, och undrat om inte detta är världens största björn? De svenska brunbjörnarna är en underart som inte blir så stor, ofta är våra inhemska brunbjörnar små i jämförelse med de större arterna.

Björnens familj

Björnens närmaste släktingar är tvättbjörnar och hundar. Det finns fler likheter än man tror, speciellt om du exempelvis jämför en björnunge och en retrievervalp. Björnen är det största nu levande rovdjuret på land. De minsta arterna i familjen som malajbjörnen och glasögonbjörnen kan väga så lite som under trettio kilo, medan de största arterna, isbjörnen och brunbjörnen kan i vissa fall väga upp till 800 kilo. När björnen övervintrar kan den bli tjockare om den har en stor fettdepå. Björnens kroppsbyggnad är kraftfull med ett kompakt kranium och de går på hälarna, utom glasögonbjörnen och jättepandorna som sätter ner hela fotbladet. De har en kraftig tå som hjälper till när de klättrat i träd och när de gräver fram föda som exempelvis ur termitstackar. De har ett utmärkt luktsinne och de olika arterna är aktiva under dagtid eller nattetid, beroende på art. Jättepandan är nattaktiv.

Hur ser matbordet ut?

Björnen är ett rovdjur, men egentligen inte när det gäller våra svenska mindre arter. Björnen är anpassad till att kunna äta en blanddiet av både vegetabilisk och animalisk mat. Jättepandan exempelvis, äter endast växtföda. Den har trubbiga kindtänder som mer än skapade för att mala födan än för att genomskära den.

Kodiakbjörnen – Alaskas jättebjörn

Kodiakbjörnen är en brun gigant som är en och en halv meter hög över ryggen när den står på alla fyra och imponerande tre meter hög när den står på bakbenen. Den sägs vara världens största björnart och förekommer utanför Alaskas kust på ön Kodiak Island och på dess närliggande öar. Den är vacker, som så många andra brunbjörnar med en robust kropp och stort huvud. Honan är oftast 20 % kortare än hanen och också betydligt lättare. Den största kända Kodiakbjörnen vägde 757 kilo och levde i Colorado Springs i USA på Cheyenne Mountain Zoo på 1950-talet.

Isbjörnen – en vinterbadare

isbjörn

Isbjörnen är en vitpälsad, söt björn med svart nos och ett lite längre ansikte. Frågan är om denna art är större än Kodiakbjörnen? De lärda tvistar om detta. En hane kan väga upp till 800 kilo och bli två till tre meter lång, ungefär lika lång som Kodiakbjörnens tre meter. Isbjörnen är en excellent simmare och trivs på isflak på vattnet. Den går inte i ide på vintern. Till skillnad från sina björnkamrater är isbjörnen främst en köttätare, endast om det är brist på kött kan den ägna sig åt växter. Det finns få isbjörnar kvar, de lever främst vid arktiska vatten och det finns troligtvis inte mer än runt 40 000 individer kvar.

Brunbjörnen

Brunbjörn

Brunbjörnen är den nästa största björnrasen efter isbjörnen, men det debatteras som sagt eftersom Kodiakbjörnen också är en brunbjörn. Brunbjörnen blir också stor, upp till 3 meter. Pälsens färg kan variera från guldfärg till svart i bruna nyanser och den är allätare. Tänderna har både flata ytor och rovdjursvassa ytor för att klara alla typer av föda. Både mala och bita av. Rötter, örter och bär är favoriter men större björnar kan ge sig på stora däggdjur. Både Alaskas jättebjörnar och de kända grizzlybjörnarna är brunbjörnar, liksom våra svenska små arter av björn.


Läs även inläggen om: Vad gör du om du möter en björn? och Har isbjörnar svart hud?