Båtutbildning och skepparexamen

Båtutbildning

Jag har alltid älskat havet och sjön. Havets doft med en blandning av salt och tång. Vindarna och vågorna som tar tag i båten när man styr fram på det öppna havet. Med rätt utbildning kan man få ut ännu mer av sitt båtintresse.

Båtutbildning på distans med garanti

Svensk Båtutbildning AB är ett företag som kan erbjuda båtutbildningar på distans. Normalt erbjuds dessa utbildningar i centrala Stockholm samt i Göteborg, men under COVID-19-pandemin så genomförs alla lärarledda utbildningar digitalt.

En extra bra sak med Svensk Båtutbildning är att de har en så kallad utbildningsgaranti på alla sina kurser. Det innebär att om du som elev mot förmodan inte klarar provet så får du komma tillbaka utan kostnad.

Svensk Båtutbildning fokuserar på tre typer av utbildningar:

  • Förarintyg för fritidsbåt – det som många av oss med några år på nacken känner igen som förarbevis. Detta förarintyg är ett intyg om att du som innehavaren har visat sig ha teoretiska kunskaper om att föra fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten. Det intygar också att du visa gott sjömanskap.
  • Båtpraktiksintyg – som är en kurs i praktisk båtkörning. Med båtpraktiksintyget visar du att du har läst sjökort, styrt båten efter kompass och utfört kurskontroll i enslinje. Du har även utfört lägesbestämning samt navigerat i utprickat farvatten. Kursen är på 4 timmar.
  • Kustskepparintyg – är en fortsättningskursen för dig med större båt (över 12 x 4 meter). Kustskepparintyg kallades tidigare Skepparexamen eller kustskepparexamen. Med detta intyg har du visat dig ha tillräckliga kunskaper om sjövägsregler och navigation för att styra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker samt vid nedsatt sikt.

Ta en skepparexamen online

Skepparexamen är ett krav om du vill framföra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter. Skepparexamen är ett annat ord för det som idag heter Kustskepparintyg.

Vad krävs för att ta en skepparexamen?

Om du vill ta en skepparexamen krävs det först att du tagit förarintyg för båt. Du måste ha fyllt 15 år och det krävs även båtpraktik dager.

Varför ska man ta en skepparexamen?

Med en skepparexamen / Kustskepparintyg öppnas stora möjligheter för dig. Med en skepparexamen ges du möjlighet att hyra större båtar och skepp över hela världen. Det ger dig chansen att ta ditt stora båtintresse till en helt ny nivå. Med intyget på skepparexamen får du även fina rabatter på din båtförsäkringspremie.

Passa på att besöka batutbildning.se och skaffa dig en båtutbildning du också!