Cykelhållare till bilen

Jag har nu haft körkort i drygt 30 år, och cykelhållare är en oumbärlig del av min vardag. I det här inlägget redogör jag för vad en cykelhållare är, vilka användningsområden som finns, för- och nackdelar samt annan information som kan tänkas vara av relevans för dig som eventuellt är oinsatt.

Vad är en cykelhållare?

En cykelhållare till bilen är ett redskap som används för att förflytta cykeln från punkt A till punkt B. Låt oss anta att du ska hämta ditt barn som cyklat till skolan. Då ska helst inte cykeln stå där över natten med tanke på stöldrisken och att den kan bli utsatt för sabotage. Cykelstölder är mycket vanliga vardagsbrott som ofta sker när tillfälle finns. Med tanke på den informationen är det så klart bäst att kunna transportera hem cykeln på ett bra sätt. Då är en cykelhållare till bilen att förorda.

En cykelhållare kan bestå av antingen metall eller plast eller någon form av kompositmaterial. Vanligtvis, när den inte är utfälld, ser den ut som en stav. När den sedermera fästs på dragkulan på bilen (eller i takhållare) så vecklas den ut och cykelns övre ram fästs på de två pinnarna som greppar tag om ramen. När cykeln väl är på plats är den alltså parallell med bilen, det vill säga den är vågrät mot bilen. Det är möjligt att det finns cykelhållare som gör att cykeln är lodrät från bilen men det är egentligen en nackdel då det gör att det utrymme på vägen som ekipaget tar upp blir större och därmed ökar risken för kollisioner.

Cykelhållare kan köpas på många ställen, inte minst där bildelar säljs.
Hos Mekster.se hittar du exempelvis cykelhållare både för:

  • Dragkrok
  • Tak
  • Baklucka

Ett smart och enkelt sätt att transportera dina cyklar när du ut och resa.

Vilka användningsområden finns?

Som nämnt är cykelhållaren avsedd för cyklar i första hand. Det gäller nästan alla typer av cyklar utom de med sidovagn. Tandemcyklar kan vara besvärliga att få på plats men det är värt att prova. Om man provar att sätta andra saker än cyklar på cykelhållaren gör man det på eget bevåg. Du får normalt sett inte ut några försäkringspengar om du skulle frakta andra dyrbara föremål än cyklar på cykelhållaren och om de då skulle gå sönder.

Skidor skulle kunna gå bra att fästa på cykelhållare så länge de ordentligt förankrade med band.

Fördelar

Fördelarna är flera. Du slipper frakta cyklar i bagageutrymmet, även om det skulle vara möjligt. Du kan som sagt underlätta för barn som inte kan eller vill cykla hem från skolan eller idrottsträningen. Vidare är det bra med cykelhållare om man ska köpa cykel i en annan stad än den man bor i. Då vill man kanske inte cykla flera mil för att få hem den.

Nackdelar

Cykeln kan ramla av om den inte binds fast eller klickas i cykelhållaren på rätt sätt. Cykeln kan också bli smutsig av att framföras i snabb fart, framförallt under vintern då slask och smuts är vardagsmat.

Jag skulle inte klara mig utan min cykelhållare.