Hemförsäkring för studenter

Hemförsäkring för studenter
Viktigt att tänka på då du skaffar hemförsäkring som student!

Vad ska man tänka på som student när det gäller hemförsäkring?

Till att börja med så ska du absolut ha en hemförsäkring om du har ett eget boende. Du kan betrakta det som en trygghetsgaranti, både för eventuella olyckor eller brott men även för egna misstag som kan hända. På sajten hemförsäkring student kan du läsa om olika försäkringar och få råd om vilken som passar dig.

Börja med att titta igenom vilka försäkringsbolag som finns.

Har du andra försäkringar så kan det vara en god idé att kolla hos det bolaget först. Många bolag ger rabatt då man tecknar ny försäkring i samma bolag. Kontrollera också innehåll i försäkringen. Det finns en hel del detaljer i försäkringar som varierar fast man kanske inte tror det.

Börja med att titta igenom vilka försäkringsbolag som finns.
Hjälp varandra att kontrollera innehållet i försäkringen.

Att kontrollera:

Kostnad för försäkringen:

 • Vad kostar de olika premierna? Kan de betalas månadsvis utan extra kostnad?
 • Tänk också på autogiro eller e-faktura, alternativt pappersräkning. Ofta kostar pappersräkning mer.

Innehåll i försäkringen:

 • Hur mycket lösöre täcks för de olika premierna? Lösöre är beloppet som allt du har i ditt boende kommer värderas till då ersättning betalas ut. Olika lösöresbelopp har olika premiekostnad.
 • Vilka har studentrabatt?
 • Vad är självrisken på för belopp?
 • Finns drulleförsäkring? Drulleförsäkring är för saker du tappar eller som går sönder både i och utanför hemmet.
 • Ingår reseförsäkring? Ofta ingår en försäkring för utlandsresor. De täcker sjukdomar och ev. olyckor som händer utomlands.
 • Ingår skydd för ID-stöld? Detta är ett tillägg som många bolag har som del av din hemförsäkring och som hjälper dig vid ID-stöld.
 • Ingår ansvars- och rättsskydd? Gäller om någon skulle kräva dig på ansvar i ett skadeståndsärende eller om du hamnar i någon rättslig tvist.
 • Ingår överfallsskydd? Det kickar in ifall du blir överfallen/misshandlad och ger dig “plåster på såren”.
 • Hur kommunicerar man med bolaget? Detta kan vara bra att ha koll på så det inte kommer som en kalldusch då olyckan varit framme. Det finns bolag med olika lösningar, och du bör hitta ett vars lösning känns bekväm för dig.

Hur kommunicerar man med försäkringsbolaget?
Diskutera igenom vad som är viktigt att din hemförsäkring innefattar.

Om du bor i bostadsrätt:

Behöver du tänka på att för bostadsrätt finns ett tillägg som måste tecknas ifall bostadsrättsföreningen inte har det.

Läs igenom försäkringshandlingen.

Många bolag har särskilda villkor av olika sort. Titta noga på lösörepartiet. Inte sällan har man högre självrisk för vissa ägodelar, som historiskt t.ex. är mer stöldbegärliga än andra. Kontrollera också att försäkringen gäller just din bostad, en del bolag har storleksbegränsningar på sina studenterbjudanden. Vad gäller överfallsskyddet bör du titta igenom var det gäller, oftast är det fritiden man syftar på och inte skola/arbete.