Hoodie – vart kommer den populära tröjan från?

Allt om hoodies

Hoodies har alltid varit mycket uppskattade plagg hos vuxna såväl som ungdomar och barn. Från början kommer ordet från engelskan, men idag används det över hela världen för att beskriva den sköna, avslappnade och varma tröjan. I Sverige kan den dock fortfarande gå under namnet “huvtröja”, vilket är den svenska översättningen. I folkmun är det däremot vanligast att beskriva den som just en hoodie.

Den allra första hoodien skapades i USA under 1930-talet. Den såg dock inte ut som tröjorna gör idag och hade varken samma design eller praktiska funktion. Det som dåtidens och nutidens hoodies hade gemensamt var just att de var försedda med en huva. Den karaktäristiska designen som tröjan har idag framställdes istället senare, på 70-talet, i takt med att hiphop-kulturen blev ett faktum. Här kommer du att få läsa mer om hoodies, vem som skapade tröjorna och när det lämpar sig att bära dem.

Vad betyder hoodie?

Hoodie är egentligen bara ett engelskt ord som kan översättas som huvtröja på svenska. En “hood” är alltså en huva som man använder för att skydda huvudet från väder och vind – likt en kapuschong. Tröjorna kännetecknas även av de vanligt förekommande fickorna på framsidan, som är utmärkta för att vila händerna i om det är kyligt ute. Huvan ackompanjeras även av snören som du kan använda för att justera storleken på huvöppningen och på så sätt anpassa den efter ditt eget huvud.

Vad betyder hoodie?

Vem skapade hoodies?

Som tidigare nämnt skapades den allra första (officiella) hoodien i USA under tidigt 1930-tal. Denna tröja kom då från det populära och världsledande märket Champion, som ligger bakom mängder med funktionella och snygga plagg. Syftet med tröjan var däremot inte att skapa en ny modetrend, utan den var främst framtagen för att minska risken för köldskador för branscher som arbetade mycket utomhus under kalla förhållanden. Hoodien växte sig mer och mer populär under 70-talet och på 90-talet fanns den i nästan alla stora designer sortiment – från Tommy Hilfiger till Giorgio Armani. Idag kan man beställa och få hem hoodies med eget tryck. Hos trinityreklam.se hittar du exempelvis ett brett sortiment av hoodies.

När kan man ha en hoodie?

Hoodien är idag ett så pass populärt och vanligt plagg att den kan användas precis när som helst. Du kan med fördel ha på dig den när du ska gå till jobbet och vill ha en mer avslappnad look, men den fungerar precis lika bra i hemmet eller på gymmet. Om du stylar den rätt kan du till och med använda den på fest, men det beror naturligtvis på hur du själv gillar att klä upp dig. Utbudet av hoodies är väldigt stort och det finns mängder med olika färger, storlekar och designer att välja mellan. Vill du inte ha den klassiska tränings-hoodien kan du med fördel hitta en som känns mer uppklädd.

När kan man ha en hoodie?

Vill du ha tillgång till ett så stort utbud som möjligt är det också rekommenderat att handla online istället för i fysisk butik. När du handlar online får du tillgång till ett stort sortiment, samtidigt som du kan hitta riktigt unika designer och låga priser.