Klädkod bröllop

Klädkod för bröllop
När du blir bjuden till ett bröllop kan det vara dags att börja fundera över hur du ska klä dig på den lyckliga tillställningen. Det finns olika klädkoder som gäller för bröllop, så du bör naturligtvis undersöka vad som gäller vid just den tillställning du har blivit inbjuden till. På inbjudningskortet står förmodligen en klädkod angiven, men det är inte alltid helt lätt att veta vad dessa koder innebär. Jag ska göra vad jag kan för att reda ut alla eventuella frågetecken.

Formell klädsel

Om det står att det är formell klädsel som gäller får du leta fram det mest högtidliga du har i garderoben, eller kanske till och bege dig ut för att köpa något nytt. Det som behöver plockas fram är jackett, frack eller högtidsdräkt. För alla damer är det frackklänning som gäller, vilket innebär en fin långklänning. Det som är speciellt med en frackklänning är att den ska vara tvådelad.

Halvformell klädsel

Om inbjudan säger halvformell klädsel är det smoking som gäller för manliga gäster. Den här typen av klädsel fungerar utmärkt när klockan har passerat 18 på kvällen. De färgar man oftast ser på smoking är mörkblå, svart eller mörkt grå. Om bröllopet äger rum på sommaren går det även utmärkt att bära en vit smoking. Byxor och jacka ska ha samma färg. Undantaget är om du har en vit smokingjacka. Då brukar det vanligtvis rekommenderas att ha svarta byxor. Kvinnor bär smokingklänning. Den får gärna vara tvådelad. Vad gäller längden går det bra med både långa och kortare klänningar. Den ska vara fin, men inte fullt lika högtidlig och påkostad som en frackklänning. Kvinnor som inte vill ha klänning på sig kan även satsa på en fin och högtidlig byxdress.

Mörk kostym

Det är inte helt ovanligt att inbjudan säger mörk kostym. Män bär då kort och gott mörk kostym, som kan vara antingen svart, mörkt grå eller mörkt blå. En skjorta som används under kostymjackan ska vara vit. För kvinnor är det en fin klänning, som dock inte ska vara för fin som gäller. Det ska inte vara en klänning som ser ut som en aftonklänning, men den ska vara lång, åtminstone nedanför knäna. Ärmarna ska vara korta på den här typen av klänning och man ska undvika tyger som är glittriga. När det är mörk kostym ska inte kvinnor bära byxdräkt.

Kavaj

Det förekommer ganska ofta att det står kavaj som klädkod när du blir bjuden till ett bröllop. Det innebär att klädseln är ganska avslappnad. När det är kavaj som gället går det att välja i stort sett vilken färg som helst, och byxor och jacka får gärna matcha, även om de inte nödvändigtvis måste göra det. Svarta eller bruna skor rekommenderas. För kvinnor blir det också en ganska fri tolkning. Om man väljer klänning bör den vara finare än en klänning man bär för dagligt bruk, men det behöver inte röra sig om en festklänning och det ska definitivt inte vara en allt för festlig variant. Den som vill bära kjol kan gärna göra det med en kavaj.

Läs även: Roliga fakta om Bröllop och alla namn på bröllopsdagar.