Med vinter kommer värmepumpar

värmepumpar

När vintern närmar sig blir det uppenbart för de allra flesta att det krävs uppvärmning av bostaden. Många har redan hittat den optimala lösningen för uppvärmning, men du kanske inte riktigt är nöjd med den uppvärmning som används i dag. I så fall kan det vara en bra idé att ta en titt på värmepumpar. Sannolikheten är stor att du kan hitta en lämplig pump för just ditt hem.

Olika typer av värmepumpar

Det finns en rad olika värmepumpar, så det gäller att välja en pump som passar för just din bostad. De har alla mycket gemensamt, men källorna kan variera. Detta är viktigt att komma ihåg, och det kommer att ha betydelse när du ska fatta ditt beslut.

Olika typer av värmepumpar

Bergvärmepumpar

Bergvärmepumpar är mycket populära, och det finns goda skäl till det. De här pumparna är nämligen både stabila och driftsäkra. Du kan räkna med att den här typen av värmepump håller länge, vilket gör att många ser detta som en bra investering. Precis som namnet avslöjar tas värmen från berggrunden. Detta innebär att det krävs att du anlitar någon som borrar för bergvärme om du vill kunna använda den här lösningen. Det innebär att du behöver göra en rejäl investering när detta ska ske. Fördelen när du väl har gjort detta, är att du kommer ha nytta av investeringen i många årtionden framöver.

Luftvärmepumpar

Du har säkert hört talas om luftvärmepumpar. Den här typen av pump använder sig av luft, och det är viktigt att komma ihåg att den här typen av värmepump inte kan värma upp ett hus på egen hand. Det bör ses som ett komplement till en annan värmekälla. Det är relativt viktigt att du har en bostad vars planlösning är öppen om du ska använda denna pump. Anledningen till detta är att luften behöver ha möjlighet att röra sig runt i bostaden. En klar fördel med luftvärmepumpar är att de kan användas för att svalka ned hemmet på sommaren. De går nämligen att ställas om, så att de i stället fungerar som en AC.

Välj leverantör med omsorg

Luft/vattenvärmepumpar

En annan variant är luft/vattenvärmepumpar. Dessa skiljer sig från de andra pumparna genom att de använder sig av luft som kommer utifrån, som sedan förvandlas till varmt vatten som fungerar som ett värmesystem som är vattenburet. Detta är också att betrakta som ett komplement till övrig uppvärmning, men dessa pumpar kan vara till stor nytta, då de också kan bidra när du vill värma upp vatten i bostaden. Om du till exempel har svårt att få till ett varmt bad på vintern, kan detta vara ett hjälpmedel du verkligen kommer att uppskatta.

Välj leverantör med omsorg

När du har bestämt dig för att en värmepump är något du vill ha i ditt hem, blir nästa steg att välja leverantör. Detta är något du bör göra med omsorg. EKVT hjälper med värmepumpar av god kvalitet och erbjuder dessutom service i toppklass. Som tidigare kunder kan vittna om kan du räkna med att få en bra produkt och en smärtfri leverans när du vänder dig till denna aktör.