Alligator – fakta om alligatorer

fakta om alligatorer

Du har säkert hört talas om alligatorer, men om du bor i Sverige har du förmodligen aldrig sett en ute i naturen, om du inte varit utomlands och skådat en där. De lever fritt i Sydamerika, de södra delarna av Nordamerika och i Kina. Med andra ord väldigt långt från svenska vatten.

Storlek och föda

Långt ifrån alla vet hur stor en alligator är, hur den ser ut och vad den äter. Därför ska vi titta lite närmare på sådant här, för att ge en större förståelse för hur en alligator faktiskt ser ut och hur den livnär sig.

Först och främst kan det vara bra att känna bra att känna till att det finns två olika typer av alligatorer; den amerikanska och den kinesiska. Den amerikanska är den större av de två. Den blir ibland upp till 5 meter lång och kan väga så mycket som 350 kg, även om det även förekommer att den väger mindre. Det finns dock även större exemplar. Såvitt man känner till har den största påträffade amerikanska alligatorn varit så lång som 5,8 meter lång. Den kinesiska varianten är som nämnts mindre. Den brukar bli drygt 2 meter lång och väger vanligtvis cirka 45 kg.

Vad äter alligatorn?

Vad äter då alligatorn? Här är det storleken som avgör. Alligatorns ungar är små och brukar vanligen äta insekter, fisk och maskar. När den blir större blir det dags för annan föda. Då blir det till en början fåglar och sorkar, men så småningom även större djur som exempelvis hjortar. Det händer även att alligatorn äter mindre reptiler. Det händer att alligatorer attackerar svartbjörnar och i vissa fall även pantrar. Det visar med all tydlighet vilken kraft den här typen av djur besitter. Den kan även attackera människor men det sker vanligtvis bara om den blir skrämd och känner sig trängd. Den betraktar inte människan som potentiell föda, så när den går till attack beror det normalt sett inte på att den är på jakt efter mat.

Så lever alligatorn

Den amerikanska alligatorn finns i de södra delarna av Nordamerika och då främst i Florida och Louisiana. Den finns även i Mississippi och Alabama samt i Georgia, men då i betydligt mindre utsträckning. Den finns även i Sydamerika. Den kinesiska alligatorn förekommer, som namnet antyder, i Kina.

Alligatorn lever i träsk, sjöar och våtmarker och de bidrar med en hel del till naturen, därför att de hål de skapar ger näring till växtligheten under de perioder då det är torrt. Alligatorn har också en reglerande effekt på djurlivet i de områden där de lever.

Fortplantning

När man pratar om hur alligatorn lever är det naturligtvis även intressant att titta på hur den fortplantar sig. Vanligtvis inleds parningsperioden i april och under sommaren är det vanligt att den bygger nästen av växter, löv och lera. Alligatorn lägger där sina ägg och ser efter dem till dess att de kläcks. Alligatorn tar under en lång period hand om sina ungar, faktiskt under flera års tid.

Läs även inläggen om Alligatorsköldpaddan och världens största djur.