Så funkar en poolrobot

Så funkar en poolrobot

Om du har en pool i trädgården eller i anslutning till din bostad, behöver du se till att den hålls i gott skick. Du måste naturligtvis kontrollera med jämna mellanrum att den är hel, och att det inte bildats några sprickor i den, men det är egentligen inte så sannolikt. En pool håller vanligtvis länge. Däremot behöver du se till att den rengörs regelbundet. Det gör du enklast med hjälp av en poolrobot.

Detta gör en poolrobot

En stor fördel med en poolrobot är att den effektivt städar såväl botten som väggar på poolen. Den rengör även vid vattenlinjen. Den har utmärkta borstar som rengör ordentligt, men den samlar även upp löv, kvistar och annat som kan hamna i poolen. Det är helt enkelt ett utmärkt redskap att använda för att säkerställa att poolen hela tiden är i rent och fint skick.

Så fungerar roboten

Hur fungerar då en robot som används till att rengöra pooler? Faktum är att den är i princip självgående. Du behöver naturligtvis koppla in den till att börja med, men när du väl har gjort det är det inte mycket du behöver göra. En robot av den här typen har en inbyggd sugfunktion som gör att den hela tiden suger sig fast vid underlaget, oavsett om det är en vägg eller botten på poolen. Där har den borstar som ser till att ytan rengörs ordentligt, samtidigt som den har kassetter som löv och annat avfall samlas i. Din enda uppgift blir därför att tömma kassetterna när de är fyllda och att trycka på startknappen när du vill att poolen ska städas. Det är med andra ord ingen särskilt krävande uppgift.

Enkel installation

Du kanske oroar dig för att installationen av roboten ska vara besvärlig, men det är den definitivt inte. Du behöver ett eluttag som du kan koppla in den till, och därefter är det bara att ställa den i den pool den förväntas rengöra. Du behöver med andra ord inte anlita någon som kan hjälpa dig med detta, utan inkopplingen är något du kan hantera på egen hand. Att det varken är tidskrävande eller svårt är naturligtvis en fördel.

Att välja rätt poolrobot

De flesta robotar fungerar på ungefär samma sätt men det finns fortfarande goda skäl att välja modell med omsorg. Det finns till exempel robotar som bara städar botten. Om du bara vill ha botten på poolen städad kan du naturligtvis välja en sådan, då de ofta är billigare. Om du däremot vill ha hela poolen rengjord är det viktigt att du ser till att välja en variant som även rengör väggar och vattenlinje. För de flesta är det ett bättre val. Du bör också fundera över om du behöver en robot med fyrhjulsdrift. Det är långt ifrån alltid nödvändigt, men det kan vara väldigt bra om din pool har nivåskillnader, exempelvis i form av trappor.

Titta på robotens kapacitet

Du behöver se till att välja en poolrobot som har tillräcklig kapacitet för att klara av att rengöra hela poolen. Om du har en stor pool behöver du en robot med hög kapacitet, som kan klara en förhållandevis stor yta. Om du däremot har en liten pool är inte kapacitet lika viktigt.

Något som också kan vara viktigt är antalet städprogram. Vissa robotar kommer med ett eller ett fåtal program, medan andra har ett flertal program att välja mellan. Om du enbart är på jakt efter en enkel poolrobot som kan hjälpa dig med enkel rengöring är många förprogrammerade program inte så viktigt. Om du däremot är mån om att få det bästa redskapet på marknaden bör du så klart ta en titt på programmen och dess funktioner.