Sorgbearbetning efter dödsfall

När en släkting, familjemedlem eller en vän har gått bort påbörjas ett sorgearbete för de anhöriga som lämnas kvar. Alla människor sörjer olika, det kan ta olika lång tid för personer att sörja och man kan behöva olika typer av hjälp och stöttning under sin sorgeprocess.

Det är vanligt att det tar lång tid att bearbeta sorgen efter en förlust och det är heller ingenting som man kan stressa fram. Man måste ta lite i taget och vara beredd på att det kan komma bakslag och man kan bryta ihop igen när man minst anar det.

Sorgeprocessens fem steg

Man brukar beskriva sorgeprocessen i fem olika steg som benämns med förnekelse, ilska, förhandling, depression och acceptans. Men detta är bara en exempelmodell och det behöver inte innebära att just din process kommer att följa dessa steg. En del fastnar i något steg och är kvar där längre än vad någon annan är som kanske till och med hoppar över ett steg.

En del klarar av att gå igenom de här faserna på egen hand och finner sedan en acceptans i förlusten, även om det så klart finns kvar en saknad. Andra behöver hjälp för att ta sig igenom den värsta sorgen. Hjälp kan man få från präst, psykolog, kurator eller psykoterapeut och där kan man vända sig till sin närmsta vårdkontakt. Man kan också på egen hand läsa böcker inom ämnet sorgbearbetning för att få en större förståelse för kroppens och hjärnans reaktioner.

Inför en begravning så ta hjälp av en personlig begravningsbyrå som hjälper dig med alla frågor som kommer dyka upp. Lavendla är en begravningsbyrå som har lång erfarenhet av att arrangera begravningar och som kan hjälpa dig med det juridiska. Lavendla begravningsbyrå är även verksamma i Örebro.

Det första året i sorgeprocessen

Det är vanligt att man pratar om det första året i sorgeprocessen och att det är den tiden som upplevs jobbigast. Anledningen till det är att man ska lära sig att leva utan den person som man har mist och man kommer att passera högtider, födelsedagar och till slut årsdagen när personen dog. När alla dessa händelser har passerat en gång brukar sorgeprocessen övergå till ett nytt stadium.

Alla personer sörjer på sitt sätt och det finns inget rätt eller fel. En del kan påbörja sorgearbetet direkt efter en förlust medan andra skjuter det ifrån sig och inte är mottaglig från början. Det man måste ha med sig är att det är okej att sörja, det är okej att vara ledsen och det måste få ta tid. Att bearbeta en förlust är svårt, det tar tid och det kommer bakslag. Men kom också ihåg att det finns hjälp att få om du känner att sorgen blir allt för övermäktig.