Tips inför Vätternrundan

I Juni är det dags för cykelloppet Vätternrundan och i år är det faktiskt 20 år sedan som jag och min gode vän Peter åkte loppet för första gången. Det är ett lopp man inte glömmer i första taget och efter att ha bearbetat mina minnen i två decennier är jag nu redo att dela med mig av mina tips och erfarenheter.

Cykla i grupp – Haka på större grupper, där man turas om att dra. Det var något vi gjorde de första 10 milen, vilket gick mycket bra.
Att cykla ensam i 30 mil med konstant motvind är ingen höjdare 😉

Ät rätt och drick mycket – Se till att få i dig mycket vätska. En halvlitersflaska i timmen är ett bra riktmärke, ännu mer om det är varmt. Ät bara sådant som du redan har testat och som du vet att din mage klarar av. En krånglande mage kan förstöra upplevelsen. Själv experimenterade jag med bananhalvor fyllda med honung inslagna i aluminiumfolie. Gör inte det! När jag plockade fram de här delikatesserna ur magväskan, efter 15 mil, så hade värmen förvandlat dem till en kletiga rinnande sörja 🙂

Knä och benvärmare – är ett smart alternativ till långbyxor. Dessa går snabbt att ta av och på. Om du har en tidig starttid så kommer det troligen vara kyligt ute. För att slippa frysa om ben och knän kan därför knävärmare vara ett bra tips.

Rumpsalva – inget jag kände till för 20 år sedan, men 30 mil skaver på rumpan, inget snack om saken. Jag arbetade ståendes hela veckan efter min Vätternrunda så vill du slippa det så kan nog salvan vara ett tips.

Tips inför Vätternrundan

Själv har jag under veckan färdigställt två affiliatesajter inom träningsnischen, nämligen Träningscykel.com och BraMotionscykel.se. Så är det så att du ligger efter lite med träningen och planerar att köra Vätternrundan nästa år? Då kan det vara en idé att besöka någon av dessa sidor för att komma igång med din träning.

Lycka till med loppet!