Tips på present till Fars dag

Tips på present till Fars dag

Andra söndagen i november firas fars dag
Den andra söndagen i november firar vi i Sverige fars dag. Vi har gjort det sedan år 1931. Firandet av fars dag kommer från USA. Det var Sonora Smart Dodd som växte upp i en barnaskara på fem där mamman dött i barnsäng och pappan, Mr William Smart, blev ensam med att uppfostra alla fem barnen. Sonora ville som vuxen därför hedra honom och alla andra fäder och resultatet av det blev införandet av att fira fars dag i juni. President Lyndon Johnson gjorde 1963 fars dag till helgdag och efter det så blev det att dagen infaller tredje söndagen i juni.

Firandet av fars dag i norden

I norden bestämde senare det nordiska handelssamfundet att firande skulle flyttas fram till november för det passade bättre eftersom vi firade mors dag i maj. I Sverige, Finland, Island, Estland och Norge firas fars dag den andra söndagen i november, i Danmark firas dagen den femte juni. I övriga länder kan firandet av fars dag vara förlagt i maj, juni, augusti eller september.

Vad brukar papporna få för presenter?

Det vanligaste firandet har nog varit att bjuda pappan på morgonkaffe med tårta och en present som ofta varit en slips. Slipsen har varit den vanligaste presenten att ge till pappan i familjen men även strumpor, skjortor, choklad, trisslotter och herrparfym är något som blivit en vanlig fars dag present. Längre tillbaka i tiden var det vanligt att barnen i skolan fick rita teckningar och skriva kort för att ge till pappan på fars dag. Detta har förändrats eftersom familjebilden nu ofta ser annorlunda ut än vad den gjorde för några decennier sedan. När firandet av fars dag infördes var det kärnfamiljen som var rådande i Sverige och många barn bodde tillsammans med sin mamma och pappa men det fanns också barn som inte hade någon pappa att fira.

Firandet av fars dag

I Sverige har firandet av fars dag fått kritik för att det har hållit och håller många barn utanför samt att firandet av dagen hyllar den konservativa värderingen av hur en familj ska se ut. På 70-talet fanns det de som hade tankar om att lägga ner dagen och göra det till familjens dag, men så blev det inte. Många som idag är vuxna minns dagen som en högtidsdag och har fortsatt med traditionen att fira fars dag samtidigt som många minns den som en dag av utanförskap där man inte hade någon att fira.

Firandet av fars dag har ingen religiös anknytning men har ändå blivit en högtidsdag som lever kvar för många.

Bästa tipsen på fars dag presenter

När det närmar sig november så kommer annonser och reklam i media om fars dag och erbjudanden om vad man kan ge som fars dag present och det köps många presenter för att fira pappan i familjen. Handeln har från början haft en stor betydelse i spridandet av att fira fars dag men det är också många som blir glada och nöjda över ett telefonsamtal från sina barn eller ett restaurangbesök. Vill du hitta riktigt bra förslag på en fars dag present så ska du besöka Farsdag.se som tipsar dig om hundratals presenter som din far kommer att älska.

Fira superpappan

I år infaller fars dag söndagen den 8 november – passa på att fira en toppenbra pappa!