Vad händer i kroppen när man dricker kaffe?

Detta händer i kroppen när man dricker kaffe.

Kaffe innehåller koffein, en substans som är beroendeframkallande och som påverkar kroppen på flera olika sätt. Koffein är ett stimulerande ämne som har en påverkan på ditt centrala nervsystem och gör att du känner dig piggare. Eftersom koffein är beroendeframkallande, kommer du också att känna dig tröttare när du har en avsaknad av ämnet i kroppen.

En kopp kaffe innehåller cirka 100-140 mg koffein, men det kan variera väldigt mycket beroende på hur starkt kaffet är och hur stor kopp du dricker.

Så här påverkas du av kaffeintaget

När du dricker en kopp kaffe åker det precis som alla andra livsmedel först ned i magsäcken. Därifrån går koffeinet vidare ut i blodomloppet, och koffein tas upp relativt snabbt av kroppen. Under de första tio minuterna efter kaffeintaget stiger oftast blodtrycket något, hjärtat kan börja slå snabbare och dina luftvägar vidgas. Det är små förändringar och inget du direkt känner av. Utan det du känner är istället att du börjar bli piggare och må bättre.

Piggare av kaffe

Efter cirka 20 minuter kommer du att känna dig mycket piggare. Då har nämligen koffeinet nått ut till det som kallas för adenosinreceptorer, som har en påverkan på hur pigg du känner dig. Det som fortsätter att hända är sedan att så kallade ”må bra”-hormoner frisätts tack vare att koffeinet påverkar det centrala nervsystemet. Både nivåerna av dopamin och serotonin kommer att höjas, något som får dig att må bra och känna dig glad och nöjd. Det här är hormoner som även frigörs när vi tränar, skrattar eller har sex exempelvis.

Effekten börjar gå ur kroppen

Exakt hur länge den positiva känslan sitter kvar efter en kopp kaffe varierar mellan olika individer då kroppen bryter ner koffeinet olika snabbt. Men efter cirka sex timmar börjar koffeinet gå ur kroppen för de allra flesta. Man brukar säga att halveringstiden för koffeinet i kroppen ligger på cirka 4-6 timmar. Om du tänker efter så brukar ett kaffesug komma tillbaka cirka fyra timmar efter din senaste kopp.

Koffein är vätskedrivande

Koffein är även vätskedrivande och när du dricker mycket kaffe kommer du känna att du behöver gå på toaletten oftare. Därför är det viktigt att inte tänka på kaffe som vätska för kroppen, utan snarare tvärtom. Dricker du mycket kaffe kan du istället bli uttorkad om du inte fyller på med vatten.

Kroppen vänjer sig vid kaffet

Precis som med andra substanser som påverkar det centrala nervsystemet så vänjer sig kroppen vid det och påverkan blir mindre. Någon som inte är van att dricka kaffe kan känna att hjärtat rusar och det kan kännas riktigt obehagligt. Medan någon som är en van kaffedrickare snarare känner att de behöver kaffet för att komma till en normalnivå av pigghet.

Ju mer kaffe du dricker desto mindre blir effekterna.

Ju mer kaffe du dricker desto mindre blir effekterna. Adenosinreceptorer blir inte lika känsliga för koffeinet efter ett tag. Är du en van kaffedrickare kan du därför behöva dricka en rejält stor kopp kaffe på morgonen för att faktiskt känna att du blir piggare.


Passa även på att lära dig mer om Mayakulturen samt varför man får hicka.