Vulkaner i Europa

Det finns många vulkaner i Europa, och här listar jag några av dem. Vissa är fortfarande aktiva medan andra har slocknat för länge sedan. Vulkaner är öppningar i jordskorpan, och kan finnas både på land och under vatten, och många öar och ögrupper runt om i världen har tillkommit av vulkanutbrott. När trycket i jordens inre blir för högt resulterar det i att vulkanen får ett utbrott, man kan beskriva vulkanerna som Jordens säkerhetsventiler. Exempel på vulkaner:

  • Beerenberg – Jan Mayen, Norge (1985)
  • Teide – Teneriffa, Spanien (1909)
  • Eyjafjallajökull – Island (2010)
  • Vesuvius – Neapel, Italien (1944)
  • Etna – Sicilien, Italien (2014 – 2018)

Beerenberg

Detta är Norges enda aktiva vulkan, och tillika världens nordligaste aktiva vulkan. Den ligger på ön Jan Mayen ute i Nordatlanten och hade sitt senaste utbrott 1985. Vulkanen är 2277 meter hög och har en krater på 20km.


Beerenberg – Norges enda aktiva vulkan.

Teide

Teide är världens tredje största vulkan och även Spaniens högsta berg. Det är lätt att ta sig upp på vulkanen och den besöks varje år av närmare 3 miljoner turister. För stunden är Teide vilande men skulle kunna få nya utbrott i framtiden. Vulkanen är 3718 meter hög och hade sitt senaste utbrott 1909.

Eyjafjallajökull

Denna isländska vulkan ligger på en enorm glaciär, och fick sitt senaste utbrott den 14 april 2010. Lyckligtvis kom ingen till skada, men askmolnet spreds med vinden över stora delar av Europa och flygtrafiken lamslogs. Idag är det lugnt på Eyjafjallajökull och man kan åka på sightseeingturer både till fots, med jeep eller helikopter.

Vesuvius

Vesuvius är en medelstor vulkan i Italien och fortfarande aktiv. Vulkanen är 1281 meter hög och har haft väldigt stora utbrott. Den är bland annat ökänd för att ha utplånat den romerska staden Pompeji (tillsammans med flera andra städer) i ett enormt utbrott år 79 e.Kr. Det senaste utbrottet var 1944.

Etna

Det här är en annan italiensk vulkan, belägen på ön Sicilien. Det är både den högsta och mest aktiva vulkanen i Europa, med 3330 meter över havet och många och långa utbrott under årens lopp. Det senaste höll i sig mellan 2014 – 2018. Många lever på Etnas sluttningar trots riskerna, och vulkanen är viktig för öns ekonomi, både genom jordbruk (på grund av den rika vulkaniska jorden) och turism.

Tips: Kolla även in mina bloggposter om Sveriges högsta byggnader och Sveriges geografiska mittpunkt.