Skillnaden mellan hel, -halv och trafikförsäkring

Det är obligatoriskt att du som har ett motordrivet fordon som används i trafiken har en försäkring. När du ska välja vilket försäkringsskydd du behöver finns det en hel del du måste känna till. Det är inte alltid lätt att komma ihåg vad som ingår i de olika typerna av försäkringar. De tre vanligaste är trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring och de innebär alla olika skydd. Vilken försäkring du bör välja beror bland annat på vilken bil du har. Om du köper en ny bil brukar det till exempel ingå en vagnskadegaranti, vilket skyddar en del, och då kan det räcka med en halvförsäkring. Trafikförsäkringen ingår i både halv- och helförsäkring.

Har du rätt bilförsäkring när olyckan är framme?

Kort om de olika försäkringarna

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring som kan ge ersättning vid vissa skador som kan ske i trafiken. Några exempel på vad försäkringen kan ersätta är:

  • Skulle en eller flera personer skadas i samband med en olycka med det försäkrade fordonet kommer de få ersättning.
  • Ifall en kollision med en annan bil sker kommer försäkringen stå för skadorna ifall det fordonet var ansvarigt för olyckan.
  • Om du krockar med en lyktstolpe eller något annat som inte är ett motorfordon kommer trafikförsäkringen stå för skador på det som skadats. Läs mer om trafikförsäkringar hos Trafikförsakring.se.

I en halvförsäkring ingår allt som finns i en trafikförsäkring plus brand-, maskin-, räddnings-, glas-, stöld-, och rättsskyddsförsäkring. Detta innebär att försäkringen kan täcka allt från bränder vid bensinläckor samt i motorrummet till bärgning ifall du råkar ut för en olycka och inte kan flytta på bilen själv.

En helförsäkring innehåller allt som en trafikförsäkring innehåller, allt som ingår i en halvförsäkring plus en vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen kan stå för skador på bilen efter olyckor oavsett om det var ditt fel att olyckan skedde.

Sammanfattning

Kort förklarat är skillnaden mellan de olika försäkringarna vad som ingår. En trafikförsäkring är obligatorisk för alla motorfordon som ska användas i trafiken. De ingår dock i både helförsäkringen och halvförsäkringen, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för den när du ska välja mellan de andra två. En annan sak att tänka på är att vagnskadeförsäkringen som finns i helförsäkringen kan tillkomma i samband med köp av en ny bil. På grund av detta kan det alltså räcka med att välja en halvförsäkring. Köper du däremot en begagnad bil eller har en äldre bil kan det vara smart att välja helförsäkringen för att känna dig så trygg som möjligt.