Att hitta extrajobb när du studerar

Extrajobb när du studerar.

Väldigt många studenter, främst de som studerar på eftergymnasial nivå, vill gärna ha ett extrajobb. På SCB går det att ta del av statistik över hur många studenter som faktiskt jobbar vid sidan av sina studier. Att få studiemedlet från CSN att räcka till är inte alltid lätt. I synnerhet inte i städerna, där bostäderna ofta är dyra. Att fylla ut kassan med inkomst från ett jobb är då en utmärkt idé. Eftersom många tänker i dessa banor är det inte alltid helt enkelt att hitta ett passande jobb, men det betyder inte alls att det är omöjligt.

Fundera över dina styrkor

Innan du börjar leta efter jobb kan det vara en god idé att sätta dig ned och fundera över vilka dina styrkor är. Du kanske ännu inte har hunnit skaffa dig så stor arbetslivserfarenhet, men det betyder inte att du inte ska leta upp och framhäva det du är bra på. Kanske är du en social person som är bra på att etablera relationer? Eller är det kanske förmågan att snabbt ta till dig instruktioner som är din starka sida? Är du släktens naturliga IT-support som alla vänder sig till med alla typer av tekniska problem? Den här typen av egenskaper är alla sådana som du bör framhäva när du söker arbete. Det är också den typen av egenskaper som kan guida dig till rätt yrken. Utgå från vad du tycker om att göra och vad du är bra på och sök främst den sortens jobb. Det är alltid extra utvecklande att få arbeta med sådant som man är intresserad av.

Hitta extrajobbet online

Leta överallt på nätet

Att veta var man ska söka efter lediga jobb är inte alltid så lätt. Det finns väldigt många som aldrig har letat någon annanstans än på Platsbanken, vilket är Arbetsförmedlingens egen sida med platsannonser. Det är förstås ingen dum idé att leta där, men om du vill vara så effektiv som möjligt i ditt jobbsökande bör du vidga dina vyer och titta på fler ställen. En webbsida som verkligen kan vara till stor hjälp är LinkedIn. Där kan du hitta lediga jobb, men du kan även bygga ett nätverk och knyta kontakter som du kan ha stor nytta av både när du söker extrajobb under studierna, och senare när det blir dags att börja jobba heltid. Missa inte chansen att redan under studietiden börja bygga upp ett intressant och bra nätverk. Det kommer du vara glad över under hela din karriär.

Andra sidor med platsannonser

Förutom Platsbanken och LinkedIn finns det även gott om andra webbsidor som dagligen publicerar lediga jobb runtom i Sverige. Det kan också vara en bra idé att ta en titt på Meet a Student där det finns gott om möjligheter att hitta såväl studentjobb som traineejobb. Tänk även på att det kan vara en god idé att utforska olika grupper på sociala nätverk som till exempel Facebook. Där finns det nämligen grupper som riktar in sig på extrajobb, distansjobb och annat som kan passa en student alldeles utmärkt. Tänk också på att du faktiskt inte måste söka jobb i din egen hemstad. Numera finns det gott om arbeten som kan utföras på distans. Oavsett hur och var du söker dina jobb, är det viktigt att du ser till att ha ett uppdaterat och välskrivet CV (exempel på cv mall hittar du här), och ett personligt brev som är anpassat för just den tjänst du söker.

Mycket viktigt att du ser till att ha ett uppdaterat och välskrivet CV.
Mycket viktigt att du ser till att ha ett uppdaterat och välskrivet CV.

Hör dig för i din närhet

När du letar efter jobb kan det vara lätt att fastna vid skrivna platsannonser, men det är faktiskt inte det enda sättet att få jobb. Många får jobb genom kontakter. Lyssna därför noga med personer i din närhet och fråga om någon känner till några jobböppningar. Håll också ögonen öppna när du går på stan. Ibland annonserar butiker, caféer och restauranger efter extra personal i sina skyltfönster. Det är långt ifrån säkert att de annonserar via någon webbsida, så förlita dig inte enbart på den digitala världen när du ska söka jobb. Det kan faktiskt vara så enkelt att du går på stan, ser en annons i ett fönster där företaget skriver att de behöver hjälp som kan börja direkt, och när du sedan går in för att prata om jobbet kan du ha turen att bli anställd på plats. Svårare behöver det faktiskt inte vara alla gånger. Se till att ha ett öppet sinne och håll ögon och öron öppna var du än befinner dig. Då kan extrajobbet snart vara ditt.