Vad innebär friskvård för dig?

Vad innebär friskvård för dig?

På många arbetsplatser får alla medarbetare ett årligt friskvårdsbidrag. Många ser detta som en väldigt viktig förmån, eftersom det ger möjlighet till ett mer aktivt liv och ökat välmående. Det kan dock finnas lite olika syn på vad friskvård egentligen är. Därför kan det vara intressant att ställa frågan till dig själv; vad är friskvård för dig? Om du hör till den relativt stora skara som tycker att det är svårt att veta exakt vad friskvårdsbidraget kan användas till, så kan du ta hjälp av den lista över aktiviteter som Skatteverket har sammanställt.

Idrott och motion

Idrott och motion räknas naturligtvis till friskvård. Inom denna kategori finns det mängder av aktiviteter som du kan ägna dig åt. Till många av dem kan du dessutom använda friskvårdsbidraget. Du kan till exempel betala hela, eller delar av, ett gymkort med hjälp av bidraget. Vissa föredrar att ägna sig åt styrketräning på gymmet, medan andra föredrar att delta i träningsklasser med olika inriktningar. Idrott och motion finns naturligtvis även i många andra former. Badminton, basket och bergsklättring är exempel på andra aktiviteter som också hör hemma inom denna kategori, som du också kan använda bidraget till. Det är viktigt att komma ihåg att du kan behöva en hel del utrustning för att kunna utföra vissa typer av friskvård. Det skattefria bidraget kan dock inte användas till inköp eller hyra av utrustning. Det kan bara användas till själva aktiviteten. Däremot kan du naturligtvis använda ditt friskvårdsbidrag när du ska betala själva idrotten medan du själv betalar privat för den utrustning som krävs.

Massage och akupunktur

Massage och akupunktur

Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är idrott och motion som räknas som friskvård. Friskvård är i stället ett samlande begrepp på aktiviteter som syftar till att få dig att må bättre och att ge dig en sund livsstil. Det innebär att behandlingar som massage och akupunktur räknas som friskvård. Om du vill använda ditt friskvårdsbidrag kan du med andra ord lika gärna göra det genom att gå på regelbundna massagebehandlingar. Att få hjälp med avslappning kan vara precis lika viktigt som att motionera mer, och därför är även den här typen av behandlingar väldigt viktiga. Om du väljer att gå på massage, akupunktur eller andra friskvårdsbehandlingar är det av stor vikt att du går till duktiga och kompetenta terapeuter. Om du bor i Stockholm kan du till exempel gå till Sthlm Physique där du kan få såväl behandlande som avslappnande massage. Terapeuterna som behandlar dig har lång erfarenhet av den här typen av behandlingar, och du kan välja mellan fem olika mottagningar. Dina tider kan du boka på webben, vilket gör att du när som helst på dygnet kan leta efter en tid som passar dig och ditt schema.

Inte alla typer av massage

För att försvåra det hela lite, bör nämnas att det inte är alla typer av massage som räknas som friskvård. Åtminstone inte som den typ av friskvård du kan använda ditt bidrag till. Du kan till exempel inte använda bidraget när du får bindvävsmassage. Även här kan du ta hjälp av Skatteverkets lista om du känner dig tveksam.

Kostrådgivning räknas också som friskvård

Kostrådgivning räknas också som friskvård

I och med att friskvårdens fokus är att bidra till en sund livsstil, finns det fler aktiviteter som räknas in. Du kan till exempel använda dina friskvårdspengar när du går på kostrådgivning. För många är det betydligt svårare att lägga om kostvanorna än att börja motionera. Att få råd gällande nyttiga och hälsosamma matvanor kan därför vara till stor hjälp. Det finns duktiga kostrådgivare och dietister i de flesta städer. Det går även att få hjälp via webben för den som föredrar digital kostrådgivning.