Att köpa en ny laptop

Att köpa en ny laptop

Det händer då och då att en laptop behöver bytas ut. Det kan förstås bero på att den gamla slutar fungera, men det kan även finnas andra orsaker. Det kan till exempel vara så att den gamla datorn har så pass många år på nacken att den inte längre är kompatibel med nya uppdateringar, eller att den numera hunnit bli så långsam att den är svår att använda. Oavsett anledning så är det viktigt att du verkligen tänker igenom ditt behov innan du slår till och köper en laptop.

Vad ska den användas till?

Det första du behöver fundera över är vad du kommer att använda din laptop till. Det är helt avgörande för att kunna avgöra vilken dator som är den rätta för dig. Du behöver ställa helt andra krav på en laptop som ska användas till systemutveckling än en dator som du enbart ska ha för att kunna svara på e-post och använda Internetbanken. För de sistnämnda uppgifterna krävs egentligen ingen särskilt hög prestanda. Om du däremot vill kunna utföra varierande arbetsuppgifter och har behov av en dator med hög prestanda, kan till exempel en MacBook Pro från Apple vara ett bra alternativ. Den är snabb, har hög prestanda och riktigt bra grafik. Den fungerar utmärkt om du behöver programmera, men är även ett bra val om du behöver ägna dig åt bildhantering, eller om du helt enkelt behöver kunna ha många processer i gång samtidigt. En fördel med MacBook Pro är att den finns med såväl 13 tums skärm som 16 tums skärm. Det gör att du kan hitta en variant som passar dig storleksmässigt.

Vart kommer du att använda den?

Nästa fråga du behöver ställa dig är vart du kommer att använda den nya datorn. Kommer du alltid att använda den hemma vid ditt skrivbord, eller kommer du att ha den på kontoret? Kanske är det så att du reser en del och vill kunna ta med den vart du än åker. Om det sistnämnda stämmer in på dig kan det vara klokt att välja en laptop som inte är så tung. Det kan även vara en variant med lite mindre skärm, eftersom dessa automatiskt blir mindre. En MacBook Air kan då vara ett riktigt passande alternativ. Skärmen är 13 tum, och datorn väger bara 1,29 kg. Det här är med andra ord en bärbar dator som det är lätt att ta med i väskan.

Sätt en budget för inköpet

Innan du kan köpa en dator behöver du förstås komma fram till hur mycket den får kosta. När du har en budget att röra dig med, blir det lättare att hitta en laptop som passar såväl behovsmässigt som kostnadsmässigt. Tänk på att det går att köpa begagnade datorer i bra skick. Hos exempelvis mResell så kan du köpa begagnade Apple datorer och begagnade Macbook till lägre priser. Det kan vara ett sätt att få en dator med hög prestanda till ett överkomligt pris. Om du väljer att köpa en begagnad laptop är det förstås viktigt att den inte är för gammal, och att den inte använts alltför mycket innan du tar över den. Läs vad andra kunder har haft för åsikt om företaget hos OmdömesStälle innan du köper en ny eller begagnad laptop.

Ett lyckat köp av laptop