Att välja kontorsmöbler och kontorsstolar

Att välja kontorsmöbler

Oavsett om du ska välja kontorsmöbler till ditt eget hemmakontor, eller om du ansvarar för den här typen av inköp till hela organisationen, har du viktiga beslut framför dig. Att välja rätt möbler till kontoret är oerhört viktigt, eftersom de flesta som arbetar på kontor sitter vid skrivbordet under stor del av sin arbetsdag. Det gäller därför att inte låta priset avgöra vilka kontorsstolar och skrivbord som ska köpas in. I stället bör du ta hänsyn till ergonomi och funktioner när du ska göra ditt val.

Välj gärna en höj- och sänkbar lösning

Det är egentligen aldrig nyttigt att sitta framför ett skrivbord en hel dag. Du bör därför fundera på om det går att göra något åt denna enahanda arbetsposition. Faktum är att det gör det, och det behöver inte ens vara svårt. Genom att köpa in skrivbord som går att höja och sänka, gör du det möjligt för användaren att alternera mellan att stå och sitta under arbetsdagen. Det gör väldigt stor skillnad, och är betydligt bättre för hela kroppen. Det är bättre för leder och muskler, men det är även bra för fettförbränningen som ökar när du står upp och rör på dig.

Tillräckligt stor yta

Det räcker inte med att komma fram till att du ska köpa höj- och sänkbara skrivbord. Du behöver väga in betydligt fler aspekter när det är dags att köpa skrivbord. Du behöver till exempel fundera över hur stort bordet eller borden behöver vara. Vilket djup behövs, och hur stor yta krävs. Det avgörs naturligtvis av hur mycket utrustning som behöver få plats på bordet, hur många och stora skärmar som ska stå där, samt om det är en person eller flera som ska arbeta där.

Välj en komfortabel stol

Välj en komfortabel stol

När det pratas om kontorsmöbler hamnar ofta skrivbordet i fokus. Det är visserligen inte så konstigt, då rätt val av skrivbord är nödvändigt för att du ska kunna få en bekväm arbetsdag på kontoret. Det är dock viktigt att inte glömma att även valet av kontorsstol är oerhört viktigt. Utbudet av kontorsstolar är väldigt stort. Det gör förstås att du bör ha goda möjligheter att hitta riktigt bra stolar, men det gör också att det kan vara svårare att hitta de bra modellerna. Tänk på att även stolen bör gå att höja och sänka. På så sätt kan du anpassa den, så att du hamnar i bra höjd i förhållande till såväl skärm som bordsyta. Kom också ihåg att välja en stol som ger bra stöd till rygg och nacke. Dessa utsätts nämligen för en hel del belastning under en lång arbetsdag. Många tycker dessutom att det är en fördel om det finns armstöd att vila armarna på. Detta kan vara en smaksak. Det allra smidigaste kan därför vara att välja en kontorsstol vars armstöd går att fälla ned vid behov.

Andra möbler som behövs

Även om många främst förknippar ordet kontorsmöbler med skrivbord och stolar, finns det gott om andra möbler som också behövs på ett kontor. Tänk på att köpa in även dessa, så att alla som arbetar på kontoret kan få en behaglig vardag. Du bör till exempel köpa in skåp där alla dokument, böcker och pärmar kan förvaras. Dessa finns naturligtvis i en mängd olika storlekar, material och utföranden. Det gör att du kan hitta en lämplig möbel oavsett om du inreder ett stort kontor eller ett litet hemmakontor. Något som också kan vara till stor nytta är en whiteboard. Oavsett om du jobbar själv på kontoret och vill skriva upp viktiga punkter, eller om ett helt projektteam delar kontor kan en sådan vara mycket bra att ha.